Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kurczak po toskańsku
Katarzyna Surowik
Katarzyna Surowik 25.03.2022 22:45

Kurczak po toskańsku

Kurczak po toskańsku
pixabay.com

Kurczak po toskańsku z suszonymi pomidorami

Do tego dania będzie pasować makaron ugotowany al dente. Włoskiego sznytu doda tutaj parmezan i dekoracja ze świeżej bazylii.

SKAŁADNIKI

500 g filetów z kurczaka1 łyżeczka suszonego oregano2 ząbki czosnku200 ml bulionu warzywnego200 ml śmietanki 18%10 kawałków suszonych pomidorów125 g szpinakutarty parmezan2-3 łyżki mąkisól i pieprz do smaku200 g dowolnego makaronu

PRZYGOTOWANIE

Filety z kurczaka umyj i pokrój w mniejsze kotleciki. Natrzyj mięso solą, pieprzem i oregano oraz przeciśniętym przez praskę czosnek. Odstaw mięso na 2-3 godziny, aby dobrze się zamarynowało. Następnie obtocz je w mące i smaż na gorącej oliwie około 4 minut. Kurczak musi się zarumienić. Odłóż mięso i w tej samej patelni zagotuj bulion. Włóż mięso oraz suszone pomidory. Gotuj około 1 minutę. Wlej śmietankę i jeszcze chwilę gotuj. Wrzuć do sosu szpinak i duś mięso aż ten zwiędnie. Jak sos zgęstnieje, przesyp do niego ugotowany makaron i wymieszaj. Podawaj na głębszych talerzach i posyp danie tartym serem.

Kurczak po toskańsku z ryżem

Kilka składników, dzięki którym wyczarujesz wykwinty, ale bardzo prosty w przygotowaniu obiad. W tym przepisie w wersji z ryżem. Możesz zamiast niego wykorzystać np. kaszę jaglaną lub perłową, ponieważ są one delikatne w smaku i nie będą górować nad daniem, tak jak byłoby to w przypadku kaszy gryczanej.

SKŁADNIKI

4 ćwiartki z kurczaka1 cebula3 posiekane ząbki czosnku3 garści pomidorków koktajlowych120 g szpinaku w liściach150 g śmietany 12%0,5 szklanki tartego parmezanu3 łyżki oleju2 woreczki brązowego ryżu

PRZYGOTOWANIE

W szerokim garnku rozgrzej olej. Kurczaka umyj i osusz, natrzyj solą i pieprzem. Połóż go skórą do dołu. Smaż około 15 min, co jakiś czas przesuwając kurczaka po garnku. Odwróć na drugą stronę i powtórz czynności. Jak sprawdzić czy mięso jest gotowe? Nakłuj je patyczkiem lub nożem, jeśli wypłynie z niego przezroczysty, klarowny płyn, mięso jest wysmażone. Możesz wyjąc kurczaka i odłożyć na bok. W tym samym garnku na stopionym tłuszczy zeszklij posiekaną cebulę oraz czosnek. Pokrój w ćwiartki pomidorki koktajlowe i dodaj do garnka. Smaż wszystko przez około 5 minut i zmniejsz ogień. Przelej śmietanę do miseczki i dodaj kilka łyżeczek gorącego sosu, aby ją zahartować. Następnie zmieszaj szybko sos ze śmietaną. Przełóż do sosu usmażonego kurczaka i duś całość około 6 minut. Na koniec dodaj szpinak i poczekaj aż zwiędnie. Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu. Danie podawaj na głębszych talerzach posypane tartym serem.

Kurczak po toskańsku z oliwkami

Oliwki to też część kuchni włoskiej, więc dlaczego nie wykorzystać ich do modyfikacji tradycyjnego przepisu na kurczaka po toskańsku?

SKŁADNIKI

500 g piersi z kurczaka1 czerwona cebula2 ząbki czosnkupuszka pomidorów najlepiej pelati1 czerwona papryka2 łyżki mąki4 kawałki suszonych pomidorów120 g czarnych oliwek bez pestek250 ml bulionu warzywnego lub mięsnego3-4 łyżki soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE

Kurczaka umyj i oczyść z błonek. Wymieszaj mąkę z solą i pieprzem, a następnie obtocz kurczaka. Obsmaż go na patelni z rozgrzaną oliwą (lub masłem klarowanym). Kurczak powinien się dobrze zarumienić. Jeśli jest za gruby to przekrój go wzdłuż, aby zrobić cieńsze kotlety. Gdy będzie on już usmażony zdejmij go i na ten same patelni zeszklij posiekaną cebulę oraz czosnek. Pokrój w kostkę paprykę oraz suszone pomidory i dodaj je na patelnię. Przelej pomidory z puszki i dodaj oliwki. Duś całość około 10 minut. Następnie dodaj bulion, gotuj jeszcze 5 minut i dodaj mięso. Duś całość na małym ogniu około 30 min, aby wszystkie samki przegryzły się. Spróbuj sosy i jeśli będzie wymagał doprawienia to użyj ulubionych przypraw. Podawaj z makaronem ugotowanym al dente.

Tagi: