Smakosze.pl
Kurczak po toskańsku

pixabay.com

Kurczak po toskańsku

23 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Katarzyna Surowik

Udostępnij:

Najlepsze w obiadach jest to, że są ich wersje, które można przygotować na jednej patelni. Taki właśnie jest kurczak po toskańsku. Włoska kuchnia coraz częściej króluje na polskich stołach między innym właśnie dlatego, że jest prosta i szybk

Kurczak po toskańsku z suszonymi pomidorami

Do tego dania będzie pasować makaron ugotowany al dente. Włoskiego sznytu doda tutaj parmezan i dekoracja ze świeżej bazylii.

SKAŁADNIKI

500 g filetów z kurczaka1 łyżeczka suszonego oregano2 ząbki czosnku200 ml bulionu warzywnego200 ml śmietanki 18%10 kawałków suszonych pomidorów125 g szpinakutarty parmezan2-3 łyżki mąkisól i pieprz do smaku200 g dowolnego makaronu

PRZYGOTOWANIE

Filety z kurczaka umyj i pokrój w mniejsze kotleciki. Natrzyj mięso solą, pieprzem i oregano oraz przeciśniętym przez praskę czosnek. Odstaw mięso na 2-3 godziny, aby dobrze się zamarynowało. Następnie obtocz je w mące i smaż na gorącej oliwie około 4 minut. Kurczak musi się zarumienić. Odłóż mięso i w tej samej patelni zagotuj bulion. Włóż mięso oraz suszone pomidory. Gotuj około 1 minutę. Wlej śmietankę i jeszcze chwilę gotuj. Wrzuć do sosu szpinak i duś mięso aż ten zwiędnie. Jak sos zgęstnieje, przesyp do niego ugotowany makaron i wymieszaj. Podawaj na głębszych talerzach i posyp danie tartym serem.

Kurczak po toskańsku z ryżem

Kilka składników, dzięki którym wyczarujesz wykwinty, ale bardzo prosty w przygotowaniu obiad. W tym przepisie w wersji z ryżem. Możesz zamiast niego wykorzystać np. kaszę jaglaną lub perłową, ponieważ są one delikatne w smaku i nie będą górować nad daniem, tak jak byłoby to w przypadku kaszy gryczanej.

SKŁADNIKI

4 ćwiartki z kurczaka1 cebula3 posiekane ząbki czosnku3 garści pomidorków koktajlowych120 g szpinaku w liściach150 g śmietany 12%0,5 szklanki tartego parmezanu3 łyżki oleju2 woreczki brązowego ryżu

PRZYGOTOWANIE

W szerokim garnku rozgrzej olej. Kurczaka umyj i osusz, natrzyj solą i pieprzem. Połóż go skórą do dołu. Smaż około 15 min, co jakiś czas przesuwając kurczaka po garnku. Odwróć na drugą stronę i powtórz czynności. Jak sprawdzić czy mięso jest gotowe? Nakłuj je patyczkiem lub nożem, jeśli wypłynie z niego przezroczysty, klarowny płyn, mięso jest wysmażone. Możesz wyjąc kurczaka i odłożyć na bok. W tym samym garnku na stopionym tłuszczy zeszklij posiekaną cebulę oraz czosnek. Pokrój w ćwiartki pomidorki koktajlowe i dodaj do garnka. Smaż wszystko przez około 5 minut i zmniejsz ogień. Przelej śmietanę do miseczki i dodaj kilka łyżeczek gorącego sosu, aby ją zahartować. Następnie zmieszaj szybko sos ze śmietaną. Przełóż do sosu usmażonego kurczaka i duś całość około 6 minut. Na koniec dodaj szpinak i poczekaj aż zwiędnie. Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu. Danie podawaj na głębszych talerzach posypane tartym serem.

Kurczak po toskańsku z oliwkami

Oliwki to też część kuchni włoskiej, więc dlaczego nie wykorzystać ich do modyfikacji tradycyjnego przepisu na kurczaka po toskańsku?

SKŁADNIKI

500 g piersi z kurczaka1 czerwona cebula2 ząbki czosnkupuszka pomidorów najlepiej pelati1 czerwona papryka2 łyżki mąki4 kawałki suszonych pomidorów120 g czarnych oliwek bez pestek250 ml bulionu warzywnego lub mięsnego3-4 łyżki soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE

Kurczaka umyj i oczyść z błonek. Wymieszaj mąkę z solą i pieprzem, a następnie obtocz kurczaka. Obsmaż go na patelni z rozgrzaną oliwą (lub masłem klarowanym). Kurczak powinien się dobrze zarumienić. Jeśli jest za gruby to przekrój go wzdłuż, aby zrobić cieńsze kotlety. Gdy będzie on już usmażony zdejmij go i na ten same patelni zeszklij posiekaną cebulę oraz czosnek. Pokrój w kostkę paprykę oraz suszone pomidory i dodaj je na patelnię. Przelej pomidory z puszki i dodaj oliwki. Duś całość około 10 minut. Następnie dodaj bulion, gotuj jeszcze 5 minut i dodaj mięso. Duś całość na małym ogniu około 30 min, aby wszystkie samki przegryzły się. Spróbuj sosy i jeśli będzie wymagał doprawienia to użyj ulubionych przypraw. Podawaj z makaronem ugotowanym al dente.

Katarzyna SurowikAutor

Redaktor Katarzyna Surowik

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Przepis podstawowy na leniwe pierogi

Czytaj więcej >

Przepisy

Bitki schabowe w aksamitnym sosie chrzanowym

Czytaj więcej >

Przepisy

Prawdziwa polska zupa grochówka

Czytaj więcej >

Przepisy

Placki z marchwi - prosty przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Naleśniki z serem na słodko

Czytaj więcej >

Przepisy

Kultowe ptysie z kremem

Czytaj więcej >