Kurczak po toskańsku
pixabay.com

Kurczak po toskańsku

Najlepsze w obiadach jest to, że są ich wersje, które można przygotować na jednej patelni. Taki właśnie jest kurczak po toskańsku. Włoska kuchnia coraz częściej króluje na polskich stołach między innym właśnie dlatego, że jest prosta i szybka w przygotowaniu. Kurczak po toskańsku to kilkuskładnikowe danie, który nie wymaga wielu godzin spędzania w kuchni.

Kurczak po toskańsku z suszonymi pomidorami

Do tego dania będzie pasować makaron ugotowany al dente. Włoskiego sznytu doda tutaj parmezan i dekoracja ze świeżej bazylii.

SKAŁADNIKI

500 g filetów z kurczaka
1 łyżeczka suszonego oregano
2 ząbki czosnku
200 ml bulionu warzywnego
200 ml śmietanki 18%
10 kawałków suszonych pomidorów
125 g szpinaku
tarty parmezan
2-3 łyżki mąki
sól i pieprz do smaku
200 g dowolnego makaronu

PRZYGOTOWANIE

Filety z kurczaka umyj i pokrój w mniejsze kotleciki. Natrzyj mięso solą, pieprzem i oregano oraz przeciśniętym przez praskę czosnek. Odstaw mięso na 2-3 godziny, aby dobrze się zamarynowało. Następnie obtocz je w mące i smaż na gorącej oliwie około 4 minut. Kurczak musi się zarumienić. Odłóż mięso i w tej samej patelni zagotuj bulion. Włóż mięso oraz suszone pomidory. Gotuj około 1 minutę. Wlej śmietankę i jeszcze chwilę gotuj. Wrzuć do sosu szpinak i duś mięso aż ten zwiędnie. Jak sos zgęstnieje, przesyp do niego ugotowany makaron i wymieszaj. Podawaj na głębszych talerzach i posyp danie tartym serem.

Kurczak po toskańsku z ryżem

Kilka składników, dzięki którym wyczarujesz wykwinty, ale bardzo prosty w przygotowaniu obiad. W tym przepisie w wersji z ryżem. Możesz zamiast niego wykorzystać np. kaszę jaglaną lub perłową, ponieważ są one delikatne w smaku i nie będą górować nad daniem, tak jak byłoby to w przypadku kaszy gryczanej.

SKŁADNIKI

4 ćwiartki z kurczaka
1 cebula
3 posiekane ząbki czosnku
3 garści pomidorków koktajlowych
120 g szpinaku w liściach
150 g śmietany 12%
0,5 szklanki tartego parmezanu
3 łyżki oleju
2 woreczki brązowego ryżu

PRZYGOTOWANIE

W szerokim garnku rozgrzej olej. Kurczaka umyj i osusz, natrzyj solą i pieprzem. Połóż go skórą do dołu. Smaż około 15 min, co jakiś czas przesuwając kurczaka po garnku. Odwróć na drugą stronę i powtórz czynności. Jak sprawdzić czy mięso jest gotowe? Nakłuj je patyczkiem lub nożem, jeśli wypłynie z niego przezroczysty, klarowny płyn, mięso jest wysmażone. Możesz wyjąc kurczaka i odłożyć na bok. W tym samym garnku na stopionym tłuszczy zeszklij posiekaną cebulę oraz czosnek. Pokrój w ćwiartki pomidorki koktajlowe i dodaj do garnka. Smaż wszystko przez około 5 minut i zmniejsz ogień. Przelej śmietanę do miseczki i dodaj kilka łyżeczek gorącego sosu, aby ją zahartować. Następnie zmieszaj szybko sos ze śmietaną. Przełóż do sosu usmażonego kurczaka i duś całość około 6 minut. Na koniec dodaj szpinak i poczekaj aż zwiędnie. Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu. Danie podawaj na głębszych talerzach posypane tartym serem.

Kurczak po toskańsku z oliwkami

Oliwki to też część kuchni włoskiej, więc dlaczego nie wykorzystać ich do modyfikacji tradycyjnego przepisu na kurczaka po toskańsku?

SKŁADNIKI

500 g piersi z kurczaka
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
puszka pomidorów najlepiej pelati
1 czerwona papryka
2 łyżki mąki
4 kawałki suszonych pomidorów
120 g czarnych oliwek bez pestek
250 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
3-4 łyżki soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE

Kurczaka umyj i oczyść z błonek. Wymieszaj mąkę z solą i pieprzem, a następnie obtocz kurczaka. Obsmaż go na patelni z rozgrzaną oliwą (lub masłem klarowanym). Kurczak powinien się dobrze zarumienić. Jeśli jest za gruby to przekrój go wzdłuż, aby zrobić cieńsze kotlety. Gdy będzie on już usmażony zdejmij go i na ten same patelni zeszklij posiekaną cebulę oraz czosnek. Pokrój w kostkę paprykę oraz suszone pomidory i dodaj je na patelnię. Przelej pomidory z puszki i dodaj oliwki. Duś całość około 10 minut. Następnie dodaj bulion, gotuj jeszcze 5 minut i dodaj mięso. Duś całość na małym ogniu około 30 min, aby wszystkie samki przegryzły się. Spróbuj sosy i jeśli będzie wymagał doprawienia to użyj ulubionych przypraw. Podawaj z makaronem ugotowanym al dente.

Następny artykuł