Łatwy przepis Magdy Gessler na chrupiące placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane to wielki przysmak, który bardzo często gości w naszych domach. Swoim przepisem na to pyszne danie, jakiś czas temu podzieliła się sama Magda Gessler. Jaki patent na kultowe placki ma słynna restauratorka?
Placki ziemniaczane należą do jednych z największych przysmaków. Z powodzeniem można jeść je same lub z przeróżnymi dodatkami. Swoim przepisem na uwielbiane placki podzieliła się znana restauratorka Magda Gessler. Gwiazda słynie ze swojego niepowtarzalnego wyczucia smaku.
Na naszej stronie znajdziecie również inne przepisy m.in. na zupę pomidorową i ciasto na pierogi. Jak gwiazda przyrządza placki ziemniaczane?
Przepis Magdy Gessler na placki ziemniaczane
Składniki:
-
kilogram ziemniaków
-
2 cebule
-
2 ząbki czosnku
-
1 jajko
-
2 łyżki mąki pszennej
-
1 łyżka śmietany
-
olej
-
sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Zetrzyj na tarce obrane ziemniaki oraz cebule, a następnie wylej masę na ustawione na naczyniu sitko i delikatnie odciśnij. Przełóż masę do miski i wymieszaj masę ziemniaczaną z jajkiem, mąką oraz opcjonalnie przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Z naczynia, w którym odcedzałeś ziemniaki odlej delikatnie sok i zostaw na dnie samą skrobię ziemniaczaną. Dodaj ją do masy wraz z jedną łyżką śmietany, solą i pieprzem.
Placki smaż na oleju z obu stron na złoty kolor. Gotowe podawaj wraz z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: doradca smaku