Smakosze.pl Przepisy Lekka i nietucząca jajecznica na parze. Zrobisz ją w 3 minuty
canva/Madeleine_Steinbach

Lekka i nietucząca jajecznica na parze. Zrobisz ją w 3 minuty

8 września 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Jajecznica na parze stanowi świetną alternatywę dla tradycyjnej jajecznicy smażonej na oleju, maśle lub smalcu. Jest lekka, zawiera mało kalorii i dostarcza nam energii na wiele godzin. Zdrowe, pożywne śniadanie przygotujesz w zaledwie kilka minut.

Jajecznica to doskonały pomysł na dobry początek dnia. Zwykle jednak przygotowujemy jajka z dodatkiem boczku, szynki i przez to danie jest dość ciężkie . Mało kto wie, że jajecznicę możemy również ugotować. Jajka ścinają się pod wpływem wysokiej temperatury. Nieważne więc, czy do przygotowania śniadania wykorzystamy masło, olej, czy wodę.

Jajecznicę na parze robimy w ten sam sposób, w jaki rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Potrzebujemy więc garnka i miski z grubego szkła. Nie przykrywamy pokrywką jajek, musimy je mieszać, żeby jajecznica miała odpowiednią konsystencję.

Jajecznicę po ugotowaniu podajmy z pomidorami koktajlowymi i ulubioną zieleniną. Osobiście polecam szczypiorek, kiełki lub roszponkę. Tak podana jajecznica wygląda bardzo apetycznie i smakuje obłędnie. Jest również o wiele zdrowsza i lżejsza od jajecznicy smażonej.

Lekka i nietucząca jajecznica na parze

Składniki na 1 porcję:

  • 2 jajka

  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • pomidorki koktajlowe

  • szczypiorek/ roszponka/ kiełki

Jak zrobić jajecznicę na parze? Lekkie, ale sycące śniadanie zrobisz w kilka minut

Do przygotowania jajecznicy na parze potrzebujesz garnka i szklanej miski, która oprze się na jego brzegach.

Do garnka wlej niewielką ilość wody i zagotuj. Jajka wbij do szklanej miski, dopraw je solą, pieprzem i wymieszaj. Miskę włóż do garnka, przykryj pokrywką i gotuj na parze, co jakiś czas mieszając.

Jajecznicę wyłóż na talerz, posyp ją posiekanym szczypiorkiem, kiełkami lub roszponką i podaj z pomidorami koktajlowymi oraz kromką pieczywa. Smacznego.

Pomysł na zdrowe i lekkie śniadanie? Pieczona owsianka z jabłkami. W tym artykule natomiast poznasz trzy świetne pomysły na dania z awokado na dobry początek dnia.

Lekka jajecznica na parze
canva/Tatiana Volgutova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: fajnegotowanie

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy