Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kultowy przepis Ani Bardowskiej na miękkie i pachnące pierniczki. Lepszych nie zjesz
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 16.11.2022 20:11

Kultowy przepis Ani Bardowskiej na miękkie i pachnące pierniczki. Lepszych nie zjesz

Ania Bardowska pierniczki
Canva / JRP Studio ; Instagram / @ania.bardowska

Pierniczki Ani Bardowskiej są prawdziwym hitem. Uczestniczka popularnego telewizyjnego programu podzieliła się swoim przepisem z internautami. Te ciasteczka znikają z kuchni z mgnieniu oka. Smakowita przekąska bez trudu zjedna sobie wszystkich domowników.

Ania Bardowska, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego profilu na portalu Instagram, ostrzega, że jej pierniczki nie doczekają świąt. Nic dziwnego, ciasteczka wychodzą przyjemnie miękkie oraz wyjątkowo aromatyczne. Na szczęście przepis jest na tyle prosty, że z łatwością przygotujesz kolejną partię tego specjału. Czy dasz się skusić?

Przepis na wyjątkowe pierniczki Ani Bardowskiej

Składniki:

  • 1 kg maki

  • 2,5 łyżeczki sody

  • 1 szklanka cukru

  • przyprawa do piernika

  • 250 g masła

  • 250 g miodu

  • 4 jajka

Kultowe pierniczki według Ani Bardowskiej krok po kroku

Do dużej miski przesiej mąkę na pierniczki. Następnie dodaj do niej sodę oczyszczoną. Oba sypkie składniki wymieszaj i odstaw na bok.

W garnku połącz masło, miód i przyprawę do piernika. Składniki na pierniczki podgrzewaj i mieszaj, do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Zawartość garnka odstaw do przestudzenia.

W osobnym naczyniu ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Następnie połącz ją z przestudzonymi składnikami na pierniczki. Na koniec dodaj całość do mąki z sodą, wymieszaj i zagnieć ze składników ciasto.

Gotowe ciasto na pierniczki rozwałkuj na arkusz grubości ok. 3 mm. Z powstałego płatu wycinaj ciasteczka o ulubionym kształcie. Pierniczki piecz na blasze wyłożonej papierem przez ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe ciasteczka odstaw do ostudzenia i udekoruj wedle uznania. Kakaowe pierniczki alpejskie kuczą swoim głębokim smakiem. Zbyt twarde ciasteczka już nigdy nie trafią na Twój stół.

Canva / bisualphoto
Canva / bisualphoto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: rmf