Smakosze.pl Przepisy Lepsza niż pomidorowa i ogórkowa razem wzięte. Ta zupa syci i rozgrzewa jak żadna inna
Fot. YouTube/sebastianchomentowskizyj7686

Lepsza niż pomidorowa i ogórkowa razem wzięte. Ta zupa syci i rozgrzewa jak żadna inna

9 stycznia 2025

Jaka zupa jest najlepsza na chłody? Warto poznać przepis na smaczną i pożywną zupę idealną na zimę. Zrobisz ją szybko i jeszcze prędzej zniknie z talerzy. Ten smak potrafi zdrowo uzależnić, a zupa rozgrzewa jak żadna inna.

Zupa, która rozgrzewa i syci

Zupy są doskonałym uzupełnieniem diety. Nie tylko zapewniają pyszny smak i sycą, ale też rozgrzewają i nawadniają organizm . Porcja znakomitej zupy daje też dużo energii do działania, a potrawy zwykle nie są trudne w przygotowaniu. Tak też właśnie jest ze smaczną zupą porowo-serową.

Danie podajemy z pulpecikami z indyka, a zupa zaskakuje kremową konsystencją. To zasługa dodania do niej serków topionych . Pory i włoszczyzna zapewniają wyjątkowy smak tej potrawie. Przepis można zobaczyć na kanale YouTube Sebastian Chomentowski Żyj Pysznie. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.

zupa porowo-serowa
Fot. YouTube/sebastianchomentowskizyj7686
W tym sklepie masło i mięso dostaniesz za bezcen. Start o 6:00, pędź do sklepu

Jak ugotować zupę porowo-serową?

Składniki na zupę:

  • 2 litry wody
  • 2 duże pory
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 500 g serków topionych (naturalnych lub śmietankowych
  • chili

Składniki na pulpeciki:

  • 1 kg mięsa mielonego z indyka
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • mąka do panierowania

Przygotowanie zupy zacznij od pokrojenia korzenia pietruszki, marchewek i pora. Warzywa przełóż do garnka z zimną wodą. Dołóż posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz i kilka płatków chili. Warzywa gotujemy, a następnie przygotuj pulpeciki.

Mięso mielone przełóż do miski, wbij jajka i wsyp przyprawy. Składniki dokładnie wymieszaj. Następnie z masy formuj pulpeciki i obtaczaj je w mące pszennej. Gdy wywar z warzyw będzie już gotowy, zblenduj go. Powinien mieć gładką konsystencję.

Zupa, że palce lizać

Do zblendowanego wywaru włóż pulpeciki i gotuj 15 minut na małym ogniu. Po upływie tego czasu dołóż serki topione i gotuj do ich rozpuszczenia się . Co chwilę mieszaj, by nic się nie przypaliło. Po kwadransie zupa porowo-serowa jest gotowa do podania.

Będzie smakować z płatkami kukurydzianymi lub ryżem . Danie jest delikatne, ale ma dość wyrazisty smak. Pulpeciki znakomicie pasują do zupy porowo-serowej . Warto skorzystać z tego przepisu , bo jest prosty i zapewnia smaczny efekt na talerzu. Pisaliśmy o tym, jak zrobić “smoczą herbatę” na odchudzanie. Polecaliśmy przepis na napój z imbiru i buraka na wzmocnienie odporności.

zupa porowo-serowa
Fot. YouTube/sebastianchomentowskizyj7686
To najgorsze pieczywo, jakie możesz kupić w Biedronce. Dietetyk radzi, omijaj szerokim łukiem
Nikt nie wierzy, że robię ten sernik tylko z 2 składników. Smakuje, jak marzenie i zawsze się udaje
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy