Lody w wafelku jak w dzieciństwie. Teraz robię je w domu z zaledwie dwóch składników
Przepis na lody nie mógłby być prostszy. Łączymy w mikserze dwa składniki i „faszerujemy” nimi dwa płatki wafli. Efekt? Lody, które zachwycą tych, którzy pamiętają je z dzieciństwa, jak również tych, dla których będą nowością.
Lodowa kanapka
Lodowa mleczna kanapka to smak dzieciństwa nie tylko w Polsce i nie tylko dzisiaj. Starsze pokolenie pamiętać je może jako Calypso – popularne w PRL lody śmietankowe zawarte między dwoma wafelkami. W USA znane są za to jako dosłownie lodowa kanapka – ice cream sandwich . Jak się okazuje, są tak łatwe do przygotowania w domu, że można robić taki deser , kiedykolwiek mamy na niego ochotę.
Dziś, choć minęły dekady, mamy zatrzęsienie lodów w podobnej formie, nawiązujących czasem marką i smakiem do najbardziej znanych ciastek. Nic jednak nie zastąpi tych przygotowanych ze zwykłych wafli tortowych, śmietany i mleka zagęszczonego .
Lody śmietankowe i nie tylko
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Alina FooDee. Autorka pokazuje tam warianty tych waniliowych lodów – na spodzie z wafli tortowych albo z herbatników. Przypomina też, że masę lodową można dowolnie wzbogacać – kakao, masą kajmakową, powidłami i dodatkami, takimi jak pokruszona czekolada czy herbatniki . Można też zastosować barwniki spożywcze, by przygotowywać lody w różnych kolorach.
Składniki
- 500 g śmietanki 32%
- 300 g mleka zagęszczonego słodzonego – może być smakowe
- 2 wafle tortowe
Domowa mleczna kanapka
Śmietankę wlewamy do naczynia miksera i, zaczynając od wolnych obrotów, ubijamy coraz szybciej, aż uzyskamy sztywną bitą śmietanę . Ustawiamy obroty miksera na średnie i powoli dodajemy mleko zagęszczone. Pamiętajmy, że mleko jest słodkie i ilość, której użyjemy, wpłynie na słodycz lodów .
Kiedy masa jest ubita, wykładamy jeden wafel na spód naczynia (np. tortownicy) wyłożony papierem do pieczenia, przycinając dokładnie do wymiaru dna. Na wafel wylewamy masę lodową, którą dokładnie wyrównujemy . Przykrywamy drugim waflem. Naczynie może być wyłożone rantówką cukierniczą lub wysmarowane olejem roślinnym, ale zamarznięte lody można od niego także odkroić nożem.
Lody zamrażamy przez ok. 5-7 godzin , a mieszanie nie jest potrzebne. Po zastygnięciu lody wyjmujemy delikatnie z naczynia i kroimy na kawałki jak torcik.
Wypróbuj też przepisy na domowe krakersy i świetną imprezową przekąskę z cebuli .