Smakosze.pl Przepisy Lody w wafelku jak w dzieciństwie. Teraz robię je w domu z zaledwie dwóch składników
fot. youtube.com/AlinaFooDee

Lody w wafelku jak w dzieciństwie. Teraz robię je w domu z zaledwie dwóch składników

17 maja 2024

Przepis na lody nie mógłby być prostszy. Łączymy w mikserze dwa składniki i „faszerujemy” nimi dwa płatki wafli. Efekt? Lody, które zachwycą tych, którzy pamiętają je z dzieciństwa, jak również tych, dla których będą nowością.

Lodowa kanapka

Lodowa mleczna kanapka to smak dzieciństwa nie tylko w Polsce i nie tylko dzisiaj. Starsze pokolenie pamiętać je może jako Calypso – popularne w PRL lody śmietankowe zawarte między dwoma wafelkami. W USA znane są za to jako dosłownie lodowa kanapka – ice cream sandwich . Jak się okazuje, są tak łatwe do przygotowania w domu, że można robić taki deser , kiedykolwiek mamy na niego ochotę.

Dziś, choć minęły dekady, mamy zatrzęsienie lodów w podobnej formie, nawiązujących czasem marką i smakiem do najbardziej znanych ciastek. Nic jednak nie zastąpi tych przygotowanych ze zwykłych wafli tortowych, śmietany i mleka zagęszczonego .

spód lodowych kanapek
fot. youtube.com/AlinaFooDee
Pokrój karkówkę, posmaruj majonezem i przełóż serem. Ten przepis to objawienie

Lody śmietankowe i nie tylko

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Alina FooDee. Autorka pokazuje tam warianty tych waniliowych lodów – na spodzie z wafli tortowych albo z herbatników. Przypomina też, że masę lodową można dowolnie wzbogacać – kakao, masą kajmakową, powidłami i dodatkami, takimi jak pokruszona czekolada czy herbatniki . Można też zastosować barwniki spożywcze, by przygotowywać lody w różnych kolorach.

Składniki

  • 500 g śmietanki 32%
  • 300 g mleka zagęszczonego słodzonego – może być smakowe
  • 2 wafle tortowe

Domowa mleczna kanapka

Śmietankę wlewamy do naczynia miksera i, zaczynając od wolnych obrotów, ubijamy coraz szybciej, aż uzyskamy sztywną bitą śmietanę . Ustawiamy obroty miksera na średnie i powoli dodajemy mleko zagęszczone. Pamiętajmy, że mleko jest słodkie i ilość, której użyjemy, wpłynie na słodycz lodów .

Kiedy masa jest ubita, wykładamy jeden wafel na spód naczynia (np. tortownicy) wyłożony papierem do pieczenia, przycinając dokładnie do wymiaru dna. Na wafel wylewamy masę lodową, którą dokładnie wyrównujemy . Przykrywamy drugim waflem. Naczynie może być wyłożone rantówką cukierniczą lub wysmarowane olejem roślinnym, ale zamarznięte lody można od niego także odkroić nożem.

Lody zamrażamy przez ok. 5-7 godzin , a mieszanie nie jest potrzebne. Po zastygnięciu lody wyjmujemy delikatnie z naczynia i kroimy na kawałki jak torcik.

Wypróbuj też przepisy na domowe krakersy i świetną imprezową przekąskę z cebuli .

nakładanie do formy
fot. youtube.com/AlinaFooDee
Ten chleb bez pieczenia to hit w moim domu. Robię go na każdy weekend
Rączka zrobił wiosenną sałatkę z mniszka. Teraz w domu jemy ją kilka razy na tydzień
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy