Łotewska wersja kotletów schabowych może zaskoczyć. Wszystko przez 1 nietypowy składnik
Łotewska wersja kotletów schabowych jest świetnym pomysłem na pyszny, rodzinny obiad. Schabowe z dodatkiem musztardy i obtoczone grubą panierką dosłownie rozpływają się w ustach. Mięso jest wyraźne w smaku i bardzo soczyste, koniecznie musisz spróbować.
Kotlety schabowe zwykle doprawiamy wyłącznie solą i pieprzem. Jeśli jednak dodamy do nich również musztardę, kotlety nabiorą wyrazu i będą jeszcze bardziej soczyste i miękkie. Musztarda nie dość, że jest świetnym produktem do doprawiania potraw, tak zawiera również ocet, który sprawia, że twarda wieprzowina staje się miękka i delikatna.
Kotlety schabowe smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu, dzięki czemu mięso nie będzie tłuste. Zimny tłuszcz jest błyskawicznie wchłaniany, przez co mięso staje się tłuste, ciężkie i niesmaczne. Schabowe smażymy według uznania na oleju rzepakowym, smalcu lub maśle klarowanym.
Do kotletów schabowych możemy podać wiele dodatków. Gorąco polecam młode ziemniaki z koperkiem i puree ziemniaczane. Nie możemy zapomnieć również o warzywach. Kapusta zasmażana, kapusta kiszona, buraki tarte, czy ogórki kiszone doskonale komponują się z całym daniem.
Łotewska wersja kotletów schabowych z dodatkiem musztardy
Składniki na 4 porcje:
-
4 kawałki schabu bez kości
-
6 łyżek musztardy delikatesowej
-
sól, pieprz
-
2 jajka
-
bułka tarta do panierowania
-
mąka pszenna do panierowania
-
olej rzepakowy, masło klarowane lub smalec do smażenia
Jak zrobić wyśmienite kotlety schabowe z musztardą? Łotewska wersja dania zachwyci każdego smakosza
Mięso rozbij tłuczkiem na cienkie kotlety, następnie każdy z nich oprósz solą, pieprzem i posmaruj musztardą. Kotlety panieruj kolejno w mące pszennej, rozmąconych jajkach i bułce tartej.
Kotlety smaż na rozgrzanym tłuszczu przez kilka minut z każdej strony, do uzyskania złotej panierki, podaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.
Przygotuj również wyśmienite kotlety mielone przepisu Jakuba Kuronia , są delikatne i soczyste. Schabowe możesz przygotować również z kością- tu dowiesz się, jak zrobić schabowe z kością.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Nieznany przepis na turecki dżem z pigwy. Bosko aromatyczny i rozgrzewający
-
Wachowicz dodaje do sałatki jarzynowej pikantne, charakterne warzywo. Idealnie podkręca smak
-
Nieznany przepis na turecki dżem z pigwy. Bosko aromatyczny i rozgrzewający
Źródło: o2.kuchnia