Magda Gessler zdradziła jak gotuje rosół. Tajemnica tkwi w szczegółach
Bez wątpienia Magda Gessler jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych restauratorek w Polsce. Od czasu pojawienia się "Kuchennych rewolucji" wiele osób inspiruje się jej przepisami. Wszystko jest zasługą tego, że gwiazda doskonale wie, jak operować smakami. Rosół według jej przepisu może zawrócić w głowie.
Magda Gessler i jej przepis na rosół
Restauracje, którymi zarządza Magda Gessler mogą cieszyć się ogromną popularnością, dzięki fantastycznym potrawom, które są tam serwowane. Bogactwo smaku może wprawić w ekstazę nasze kubki smakowe. Dokładnie tak jest w przypadku rosołu według przepisu opracowanego przez restauratorkę. Jakie składniki będą nam potrzebne?
-
szponder wołowy
-
kura rosołowa
-
5 dużych marchewek
-
6 pietruszek
-
seler
-
2 duże cebule
-
por
-
1/4 kapusty włoskiej
-
pęczek natki pietruszki
-
2 łyżki lubczyku
-
1 łyżka pieprzu ziarnistego
-
6 liści laurowych
-
6 ziaren ziela angielskiego
-
natka pietruszki
-
5 goździków
-
sól
Podczas przygotowywania rosołu warto zwrócić uwagę na szczegóły
Kiedy skompletujemy już wszystkie niezbędne składniki, wówczas możemy przejść od przygotowań rosołu, którego nie powstydziłaby się Magda Gessler. Ważne jest zachowanie odpowiedniej kolejności dodawania składników. Na początki obrane warzywa oraz mięso myjemy i kroimy. Następnie karmelizujemy na patelni cebulę. Umieszczone w garnku warzywa i mięso zalewamy zimną wodą, którą może uprzednio przefiltrować. Dodajemy wszystkie przyprawy oprócz soli. Całość gotujemy na małym ogniu poprzez 3 godziny. Na końcu dodajemy sól, natkę pietruszki oraz lubczyk i gotujemy jeszcze przez 30 minut. Po tym czasie fantastyczny rosół jest już gotowy. Kiedy wystygnie, wówczas można go odcedzić. Domownicy będą zachwyceni.
Źródło: ABC Zdrowie