Smakosze.pl

TRICOLORS/East News; canva/MagMos, Getty Images Signature

Magda Gessler podnosi ceny pączków

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Tłusty Czwartek wypada w tym roku 24 lutego, a więc pozostało jeszcze nieco czasu na świętowanie - mimo to, Magda Gessler podnosi ceny pączków, wysoko wycenione zostały również faworki. W restauracji "U Fukiera" pączki stanowią towar sezonowy, kupowany przez tłumy klientów. Za 200 gramów faworków, czyli chruściku, Gessler woła 30 zł, a jeden pączek to koszt rzędu 13 zł.

Magda Gessler jest znaną i lubianą restauratorką i prezenterką telewizyjną, która podbiła serca Polaków swoją charyzmą, charakterem i wiedzą na temat gotowania. Jedną z jej najbardziej rozpoznawalnych restauracji jest warszawska "U Fukiera".

Do lokalu ustawiają się kolejki chętnych klientów, którzy doceniają kunsztowne dania. Ich cena nie jest jednak niska, co, jak tłumaczone jest przez samą właścicielkę, wynika z najlepszej jakości składników. Niedawno koszt najpopularniejszych łakoci, dostępnych "U Fukiera" na Tłusty Czwartek, jeszcze bardziej powiększył się.

Magda Gessler zwiększa ceny w swojej restauracji

W zeszłym roku Tadeusz Müller, syn Magdy Gessler, wyjawił w rozmowie z Faktem, że pączki tworzone są według specjalnego z naprawdę wyjątkowych składników, wyrabia się je na miejscu, a kolejka przed Tłustym Czwartkiem jest naprawdę długa. W ofercie lokalu można je znaleźć zaraz po Nowym Roku.

W 2021 roku za jednego pączka przychodziło klientom zapłacić 11 złotych, co samo w sobie jest już kwotą niemałą. W wielu innych miejscach nierzadko równie popularnych, można zdobyć przynajmniej kilka sztuk za taką samą ilość pieniędzy.

W tym roku Magda Gessler postanowiła zmienić cennik i zwiększyła cenę pączków o 2 zł. Z kolei opakowanie faworków o wadze 200 gramów osiągnęło zawrotną kwotę 30 zł. Co stoi za taką decyzją?

Dlaczego Tłusty Czwartek "U Fukiera" będzie droższy niż rok temu?

Dziennikarze Faktu odwiedzili restaurację i zapytali Tadeusza Müllera skąd pomysł na podwyższenie cen tak wychwytywanych klasyków. Restaurator wyjawił, że duży wpływ ma ogromny popyt - ludzie biorą je w ilościach hurtowych i są w stanie stać po nie w długich kolejkach.

- Litr mleka tłustego, kilogram masła, żółtka jajek, cukier ucierany z wanilią, kwaśna śmietana. Moim zdaniem lepiej jest zjeść jednego pączka, którego smak zapamiętamy do następnego roku, niż 10 z sieciówki - powiedział Tadeusz Müller.

Dodatkowo do finalnej ceny dla klienta dochodzą także, jak wynika z wypowiedzi syna Gessler, koszty związane z kupieniem składników najlepszej jakości. Co więcej, sama działalność gospodarcza generuje w tym roku więcej wydatków, co przedsiębiorcy próbują odbijać na cenach.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu  dowiesz się, na jakim tłuszczu najlepiej smażyć domowe pączki. Ten tekst  pokazuje, jak ze sprzedażą pączków radzi sobie Kamil Kosowski.

Pączki z kolorowym lukrem

Źródło zdjęcia: canva/DoroO, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: fakt; delikatesy.ufukiera.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Restauracje

Zamówił jajecznicę w „restauracji gwiazd”. W głowie się nie mieści, czego zabrakło na talerzu
Czytaj więcej >

Restauracje

Cudze chwalicie, swego nie znacie. Czyli polska żywność najlepszej jakości
Czytaj więcej >

Restauracje

Dramat w restauracji po Kuchennych Rewolucjach. Właściciel został przewieziony do szpitala
Czytaj więcej >

Restauracje

Zamówił rosół w najdroższym hotelu w Gdańsku. Po spróbowaniu zupy zamarł, od razu to poczuł
Czytaj więcej >

Restauracje

Restauracja pokazała stolik po wizycie rodziny z dziećmi. W sieci zawrzało
Czytaj więcej >

Restauracje

Zamówił rybę w gdańskim ZOO. Zamarł, gdy ją przekroił. „Dlaczego tym karmią ludzi?!”
Czytaj więcej >
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Restauracje

Restauracje

Emilia Maciejewska-Latosińska

Chajzer stawia na kulinarny biznes. Nie uwierzysz, jakie danie będzie serwował, Polacy je kochają
Czytaj więcej >
Restauracje

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Zabrała dziecko do restauracji. Slowa kelnera niemal doprowadziły ją do łez
Czytaj więcej >
Restauracje

Emilia Maciejewska-Latosińska

Poszedł do baru mlecznego na zupę i schabowego. Ceny wbiły go w ziemię. „Lekka przesada jak na bar mleczny"
Czytaj więcej >
Restauracje

Emilia Maciejewska-Latosińska

Poprosiła o zwykłą wodę z kranu w restauracji. Odpowiedź kelnerki wbiła ją w ziemię
Czytaj więcej >
Restauracje

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Zamówiła w Gdyni zupę i schabowego. Spojrzała na rachunek i nie mogła wyjść ze zdumienia
Czytaj więcej >
Restauracje

Emilia Maciejewska-Latosińska

Poszła na lody do cukierni Stefano Terrazino. Takiej oceny nikt się nie spodziewał
Czytaj więcej >
Restauracje

Emilia Maciejewska-Latosińska

Chajzer stawia na kulinarny biznes. Nie uwierzysz, jakie danie będzie serwował, Polacy je kochają
Czytaj więcej >
Restauracje

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Zabrała dziecko do restauracji. Slowa kelnera niemal doprowadziły ją do łez
Czytaj więcej >
Restauracje

Emilia Maciejewska-Latosińska

Poszedł do baru mlecznego na zupę i schabowego. Ceny wbiły go w ziemię. „Lekka przesada jak na bar mleczny"
Czytaj więcej >
Restauracje

Emilia Maciejewska-Latosińska

Poprosiła o zwykłą wodę z kranu w restauracji. Odpowiedź kelnerki wbiła ją w ziemię
Czytaj więcej >
Restauracje

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Zamówiła w Gdyni zupę i schabowego. Spojrzała na rachunek i nie mogła wyjść ze zdumienia
Czytaj więcej >
Restauracje

Emilia Maciejewska-Latosińska

Poszła na lody do cukierni Stefano Terrazino. Takiej oceny nikt się nie spodziewał
Czytaj więcej >