Magda Gessler robi oryginalny farsz do pierogów ruskich. Pomija 1 składnik
Magda Gessler od lat jest autorytetem w kwestii gotowania. Swój unikalny sposób ma na rozmaite, klasyczne potrawy. Nie inaczej ma się sprawa z uwielbianymi pierogami ruskimi. W swoim przepisie znana restauratorka nie dodaje do farszu podsmażonej cebuli.
Na idealne pierogi ruskie składa się delikatne ciasto oraz dobrze doprawione nadzienie. To drugie Magda Gessler przygotowuje dość nietypowo. Pomija smażoną cebulę, dzięki czemu danie jest mniej kaloryczne oraz prostsze w przyrządzeniu. Odpowiednie doprawienie farszu wystarczy, aby cieszył nas swoim obłędnym smakiem.
Przepis na pierogi ruskie według Magdy Gessler
Składniki na farsz:
-
200 ml białego sera
-
200 ml puree z ugotowanych ziemniaków
-
sól
-
pieprz mielony
Składniki na ciasto:
-
500 g mąki
-
2 żółtka
-
2 łyżki tłuszczu (najlepiej oleju)
-
sól
-
200 ml ciepłej wody
Jak zrobić unikalne pierogi ruskie z farszem z przepisu Magdy Gessler?
Przygotuj ciasto do pierogów ruskich . W tym celu połącz ze sobą wszystkie jego składniki . Całość wyrabiaj krótko, ale energicznie . Gotowe ciasto owiń folią i odłóż na 20 minut do lodówki .
W międzyczasie przygotuj farsz do pierogów ruskich . Biały ser rozdrobnij i połącz na jednolitą masę z puree ziemniaczanym . Całość dosól i szczodrze dopraw świeżo mielonym czarnym pieprzem .
Ciasto na pierogi ruskie rozwałkuj na grubość ok. 3 mm na podsypanym mąką blacie . Następnie wykrawaj z niego niewielkie krążki i nakładaj na nie porcje farszu . Całość zaklejaj, tworząc pierogi.
Pierogi ruskie gotuj we wrzącej, osolonej wodzie . W yławiaj je po ok. 4-5 minutach od wypłynięcia na powierzchnię . Pierogi możesz podawać z okrasą z boczku i cebulki .
Nadmiar pierogów z łatwością zamrozisz dzięki naszym prostym wskazówkom . Niezwykły dodatek do farszu na pierogi ruskie kompletnie zmienia ich oblicze .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Babciny przepis na blok czekoladowy. Naturalna rozkosz dla podniebienia
-
Jak długo można trzymać w lodówce otwarty majonez czy ketchup? Rozwiewamy wątpliwości
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: interia