Smakosze.pl Przepisy Magda Gessler robi oryginalny farsz do pierogów ruskich. Pomija 1 składnik
Canva / marcinm111 ; East News / Pawel Wodzynski

Magda Gessler robi oryginalny farsz do pierogów ruskich. Pomija 1 składnik

5 stycznia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Magda Gessler od lat jest autorytetem w kwestii gotowania. Swój unikalny sposób ma na rozmaite, klasyczne potrawy. Nie inaczej ma się sprawa z uwielbianymi pierogami ruskimi. W swoim przepisie znana restauratorka nie dodaje do farszu podsmażonej cebuli.

Na idealne pierogi ruskie składa się delikatne ciasto oraz dobrze doprawione nadzienie. To drugie Magda Gessler przygotowuje dość nietypowo. Pomija smażoną cebulę, dzięki czemu danie jest mniej kaloryczne oraz prostsze w przyrządzeniu. Odpowiednie doprawienie farszu wystarczy, aby cieszył nas swoim obłędnym smakiem.

Przepis na pierogi ruskie według Magdy Gessler

Składniki na farsz:

  • 200 ml białego sera

  • 200 ml puree z ugotowanych ziemniaków

  • sól

  • pieprz mielony

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki

  • 2 żółtka

  • 2 łyżki tłuszczu (najlepiej oleju)

  • sól

  • 200 ml ciepłej wody

Jak zrobić unikalne pierogi ruskie z farszem z przepisu Magdy Gessler?

Przygotuj ciasto do pierogów ruskich . W tym celu połącz ze sobą wszystkie jego składniki . Całość wyrabiaj krótko, ale energicznie . Gotowe ciasto owiń folią i odłóż na 20 minut do lodówki .

W międzyczasie przygotuj farsz do pierogów ruskich . Biały ser rozdrobnij i połącz na jednolitą masę z puree ziemniaczanym . Całość dosól i szczodrze dopraw świeżo mielonym czarnym pieprzem .

Ciasto na pierogi ruskie rozwałkuj na grubość ok. 3 mm na podsypanym mąką blacie . Następnie wykrawaj z niego niewielkie krążki i nakładaj na nie porcje farszu . Całość zaklejaj, tworząc pierogi.

Pierogi ruskie gotuj we wrzącej, osolonej wodzie . W yławiaj je po ok. 4-5 minutach od wypłynięcia na powierzchnię . Pierogi możesz podawać z okrasą z boczku i cebulki .

Nadmiar pierogów z łatwością zamrozisz dzięki naszym prostym wskazówkom . Niezwykły dodatek do farszu na pierogi ruskie kompletnie zmienia ich oblicze .

Canva / Tommy Lee Walker
Canva / Tommy Lee Walker

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: interia

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy