Makaron ramen z kurczakiem curry
pixabay.com

Makaron ramen z kurczakiem curry

Nie możecie zdecydować się na dnie kuchni azjatyckiej? Ten makaron ramen z kurczakiem curry jest prosty i błyskawiczny w przygotowaniu, przy czym zachwyca bogactwem smaku.

Przyprawa curry to żółta lub czerwona mieszanka przypraw zawiera najczęściej kurkumę, imbir, kolendrę, kmin rzymski, czarny pieprz, gorczycę, chili oraz sól. Rzadziej spotyka się curry z dodatkiem kardamonu, goździków, gałki muszkatołowej i czosnku.

Tę aromatyczną mieszankę przypraw, którą możemy wykorzystywać zarówno do potraw wegetariańskich, jak i do mięs czy owoców morza. My proponujemy przepis z kurczakiem, ale w sosie curry sprawdzą się też krewetki, a nawet tofu.

Makaron ramen z kurczakiem curry: składniki

  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 mała cebula
  • 1/2 marchewki
  • 1/2 papryki
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 250 ml bulionu
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • 200 g świeżego makaronu ramen
  • 1/4 limonki
  • świeża kolendra do posypania

Makaron ramen z kurczakiem curry: przygotowanie

Przed rozpoczęciem gotowania kroimy wszystkie warzywa: cebulę w piórka, marchewkę w słupki, paprykę w kostkę. Czosnek ścieramy na drobnej tarce. Filet z kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę. Makaron ramen gotujemy według instrukcji na opakowaniu, zwykle trwa to ok. 3-5 minut. Odsączamy go i przepłukujemy zimną wodą.

W woku lub w dużej głębokiej patelni z cienkim dnem podgrzewamy olej kokosowy. Dodajemy cebulę i delikatnie podsmażamy przez około 3 minuty.

Następnie dodajemy obraną i pokrojoną w słupki marchewkę i mieszamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i co chwilę mieszając, podsmażamy przez 2 minuty.

Dodajemy obrany i drobno starty czosnek i jeszcze chwilę podsmażamy. Dodajemy przyprawę curry i chili, mieszamy i smażymy do czasu, aż przyprawy zaczną wydzielać aromat. Wlewamy mleko kokosowe i doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy bulion i znowu zagotowujemy.

Gotujemy przez kolejne 2 minuty, następnie dodajemy surową pierś kurczaka. Mieszamy i gotujemy bez przykrycia przez około 10 minut aż do miękkości mięsa.

Dodajemy do potrawy ugotowany makaron i mieszamy całość, aby sos pokrył wszystko dokładnie. Ściągamy patelnię lub woka z ognia i posypujemy makaron ramen z kurczakiem curry posiekaną kolendrą.

Makaron ramen z kurczakiem curry: porady

Im więcej mleka kokosowego i bulionu dodamy, tym więcej sosu będzie w potrawie.

Makaron ramen można zastąpić innym rodzajem azjatyckich klusek: udon, ryżowym lub gryczanym.

Następny artykuł