Smakosze.pl
Makaron ramen z kurczakiem curry

pixabay.com

Makaron ramen z kurczakiem curry

19 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Małas Karolina

Udostępnij:

Nie możecie zdecydować się na dnie kuchni azjatyckiej? Ten makaron ramen z kurczakiem curry jest prosty i błyskawiczny w przygotowaniu, przy czym zachwyca bogactwem smaku.

Przyprawa curry to żółta lub czerwona mieszanka przypraw zawiera najczęściej kurkumę, imbir, kolendrę, kmin rzymski, czarny pieprz, gorczycę, chili oraz sól. Rzadziej spotyka się curry z dodatkiem kardamonu, goździków, gałki muszkatołowej i czosnku. 

Tę aromatyczną mieszankę przypraw, którą możemy wykorzystywać zarówno do potraw wegetariańskich, jak i do mięs czy owoców morza. My proponujemy przepis z kurczakiem, ale w sosie curry sprawdzą się też krewetki, a nawet tofu.

Makaron ramen z kurczakiem curry: składniki

  • 1 łyżka oleju kokosowego

  • 1 mała cebula

  • 1/2 marchewki

  • 1/2 papryki

  • 1 duży ząbek czosnku

  • 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku

  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego

  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki

  • 250 ml mleka kokosowego

  • 250 ml bulionu

  • 1 pojedynczy filet z kurczaka

  • 200 g świeżego makaronu ramen 

  • 1/4 limonki

  • świeża kolendra do posypania

Makaron ramen z kurczakiem curry: przygotowanie

Przed rozpoczęciem gotowania kroimy wszystkie warzywa: cebulę w piórka, marchewkę w słupki, paprykę w kostkę. Czosnek ścieramy na drobnej tarce. Filet z kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę. Makaron ramen gotujemy według instrukcji na opakowaniu, zwykle trwa to ok. 3-5 minut. Odsączamy go i przepłukujemy zimną wodą.

W woku lub w dużej głębokiej patelni z cienkim dnem podgrzewamy olej kokosowy. Dodajemy cebulę i delikatnie podsmażamy przez około 3 minuty.

Następnie dodajemy obraną i pokrojoną w słupki marchewkę i mieszamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i co chwilę mieszając, podsmażamy przez 2 minuty.

Dodajemy obrany i drobno starty czosnek i jeszcze chwilę podsmażamy. Dodajemy przyprawę curry i chili, mieszamy i smażymy do czasu, aż przyprawy zaczną wydzielać aromat. Wlewamy mleko kokosowe i doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy bulion i znowu zagotowujemy.

Gotujemy przez kolejne 2 minuty, następnie dodajemy surową pierś kurczaka. Mieszamy i gotujemy bez przykrycia przez około 10 minut aż do miękkości mięsa.

Dodajemy do potrawy ugotowany makaron i mieszamy całość, aby sos pokrył wszystko dokładnie. Ściągamy patelnię lub woka z ognia i posypujemy makaron ramen z kurczakiem curry posiekaną kolendrą.

Makaron ramen z kurczakiem curry: porady

Im więcej mleka kokosowego i bulionu dodamy, tym więcej sosu będzie w potrawie.

Makaron ramen można zastąpić innym rodzajem azjatyckich klusek: udon, ryżowym lub gryczanym.

Małas KarolinaAutor

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Wyborny makaron z pomidorami z puszki

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na słynne cepeliny z mięsem

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna jajecznica z rydzami

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa ogórkowa bez śmietany

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezawodny przepis Kuronia na knedle ze śliwkami

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na kultowe kopytka

Czytaj więcej >