Makaron wstążki (pappardelle) z borowikami
pixabay.com

Makaron wstążki (pappardelle) z borowikami

Makaron z grzybami to łatwe, pożywne i smaczne danie, które smakuje dużym i małym. Podstawowym dodatkiem są tutaj prawdziwki, które po podsmażeniu na maśle są aromatyczne delikatne, wręcz rozpływają się w ustach. Mają dość słodki smak, zrównoważony ostrością przypraw. W tego artykułu dowiecie się również, jak zrobić sos śmietankowo-serowy z parmezanem i serem feta. 

W świecie włoskich makaronów.


Zapewne każdy z Was słyszał o spaghetti czy tagliatelle. Ten pierwszy to cienki, długi makaron, idealnie nadający się do gęstych sosów przygotowywanych na bazie oliwy, mięs i ryb. Drugi, często w Polsce nazywany po prostu wstążkami, jest płaski i szeroki, suszony w charakterystycznych kłębkach. Świetnie komponuje się z sosami o kremowej konsystencji. Pappardelle to również włoski makaron, podobny jest do tagliatelle, ale nieco szerszy. Dzięki temu jest niesamowicie sycący. Oczywiście, możecie przygotować to danie z dowolnym rodzajem makaronu, ja jednak zachęcam Was do eksperymentów i jeśli nigdy nie próbowaliście pappardelle, to jest najwyższy czas!


Makaron wstążki (pappardelle) z borowikami - przepis

Składniki:

125 g makaronu Pappardelle
50 g masła
2 ząbki czosnku
150 - 200 g pokrojonych borowików, świeżych lub mrożonych
1/4 szklanki białego wina
4 łyżki posiekanego szczypiorku
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
tarty twardy ser typu Parmezan, Grana Padano
sól i pieprz
łyżeczka oliwy.


Sposób przygotowania:


Zacznij od oczyszczenia, umycia i osuszenia grzybów. Następnie pokrój je w plasterki.

Jeśli używasz mrożonych grzybów, włóż je na parę minut do wrzątku w celu ich rozmrożenia, a później odcedź i odciśnij.

W garnku zagotuj wodę. Na 125 gramów produktu użyj 1,5 litra wody. Wsyp do niej płaską łyżeczkę soli i 1 łyżkę oliwy. Po zagotowaniu umieść w wodzie makaron i gotuj al dente. Ugotowany makaron powinien być miękki i sprężysty. Makaron umieść w durszlaku i odcedź z niego wodę, zostawiając około 2 łyżki, a następnie przełóż go do miski lub z powrotem do garnka. Przykryj pokrywką lub folią spożywczą.

Na patelni rozpuść 15 gramów masła, dodaj grzyby i smaż pod przykrywką około 3-4 minuty, do zarumienienia. Regularnie mieszaj. Po 2 minutach dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

Dopraw solą i pieprzem, dolej wino i gotuj pod przykrywką jeszcze 4-5 minut.

Dołóż ugotowany makaron i wymieszaj razem z kolejną porcją masła (25 gramów). Smaż jeszcze przez około 3-4 minuty.

Makaron jest już gotowy. Możesz posypać go startym parmezanem lub natką pietruszki.

Sos śmietankowo - serowy. Jak zrobić idealny, kremowy sos do makaronu z grzybami?


Składniki:

200 ml śmietanki 30%
100 ml mleka
ok. 50-60 g masła
30 gramów sera feta
100 g tartego twardego sera typu: parmezan, grana padano
sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
ok. 2 łyżki siekanej świeżej natki pietruszki (do dekoracji).

Sposób przygotowania:


Na patelni rozpuszczamy masło.

Do rozpuszczonego masła wlewamy śmietankę. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową i chwilę gotujemy. Chwilę gotujemy, następnie dodajemy starty parmezan i ser feta.

Do szklanki wlewamy 100 mililitrów mleka i rozpuszczamy w niej łyżkę skrobi ziemniaczanej. Wlewamy na patelnię. Gotujemy, cały czas mieszając.

Gdy sos jeszcze jest ciepły dodajemy do niego makaron i mieszamy, tak aby nasiąknął sosem.

Podajemy posypane parmezanem i posiekaną natka pietruszki.

Z czym jeszcze można podawać makaron pappardelle?


Makaron pappardelle można przyrządzać na wiele sposobów, tworząc samodzielnie różne kompozycję. Bardzo smaczną opcją jest pappardelle ze szpinakiem i kurczakiem lub suszonymi pomidorami.


MAKARON PAPPARDELLE Z SUSZONYMI POMIDORAMI – SKŁADNIKI:

300 g pomidorków koktajlowych
100 g listków szpinaku
1 cebulka
10 suszonych pomidorów z zalewy oliwnej
2 ząbki czosnku
2-4 łyżeczki oliwy
1 cytryna (sok z połówki i skórka otarta z całej cytryny)
1 kulka mozzarelli
świeża bazylia
sól do smaku i kolorowy pieprz
starty ser grana padano
świeży mielony pieprz
1 łyżeczka soli
makaron.


Warzywa myjemy i kroimy w plasterki. Cebulkę podsmażamy. Dodajemy oliwę, sok z cytryny i mieszamy na patelni z ugotowanym makaronem. Na koniec całość posypujemy startym grana padano i ozdabiamy listkami bazylii. Voilà!

Następny artykuł