Makaron wstążki (pappardelle) z borowikami
W świecie włoskich makaronów.
Zapewne każdy z Was słyszał o spaghetti czy tagliatelle. Ten pierwszy to cienki, długi makaron, idealnie nadający się do gęstych sosów przygotowywanych na bazie oliwy, mięs i ryb. Drugi, często w Polsce nazywany po prostu wstążkami, jest płaski i szeroki, suszony w charakterystycznych kłębkach. Świetnie komponuje się z sosami o kremowej konsystencji. Pappardelle to również włoski makaron, podobny jest do tagliatelle, ale nieco szerszy. Dzięki temu jest niesamowicie sycący. Oczywiście, możecie przygotować to danie z dowolnym rodzajem makaronu, ja jednak zachęcam Was do eksperymentów i jeśli nigdy nie próbowaliście pappardelle, to jest najwyższy czas!
Makaron wstążki (pappardelle) z borowikami - przepis
Składniki:
125 g makaronu Pappardelle50 g masła2 ząbki czosnku150 - 200 g pokrojonych borowików, świeżych lub mrożonych1/4 szklanki białego wina4 łyżki posiekanego szczypiorku4 łyżki posiekanej natki pietruszkitarty twardy ser typu Parmezan, Grana Padanosól i pieprzłyżeczka oliwy.
Sposób przygotowania:
Zacznij od oczyszczenia, umycia i osuszenia grzybów. Następnie pokrój je w plasterki.
Jeśli używasz mrożonych grzybów, włóż je na parę minut do wrzątku w celu ich rozmrożenia, a później odcedź i odciśnij.
W garnku zagotuj wodę. Na 125 gramów produktu użyj 1,5 litra wody. Wsyp do niej płaską łyżeczkę soli i 1 łyżkę oliwy. Po zagotowaniu umieść w wodzie makaron i gotuj al dente. Ugotowany makaron powinien być miękki i sprężysty. Makaron umieść w durszlaku i odcedź z niego wodę, zostawiając około 2 łyżki, a następnie przełóż go do miski lub z powrotem do garnka. Przykryj pokrywką lub folią spożywczą.
Na patelni rozpuść 15 gramów masła, dodaj grzyby i smaż pod przykrywką około 3-4 minuty, do zarumienienia. Regularnie mieszaj. Po 2 minutach dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dopraw solą i pieprzem, dolej wino i gotuj pod przykrywką jeszcze 4-5 minut.
Dołóż ugotowany makaron i wymieszaj razem z kolejną porcją masła (25 gramów). Smaż jeszcze przez około 3-4 minuty.
Makaron jest już gotowy. Możesz posypać go startym parmezanem lub natką pietruszki.
Sos śmietankowo - serowy. Jak zrobić idealny, kremowy sos do makaronu z grzybami?
Składniki:
200 ml śmietanki 30%100 ml mlekaok. 50-60 g masła30 gramów sera feta100 g tartego twardego sera typu: parmezan, grana padanosól, biały pieprz, gałka muszkatołowa1 łyżka skrobi ziemniaczanejok. 2 łyżki siekanej świeżej natki pietruszki (do dekoracji).
Sposób przygotowania:
Na patelni rozpuszczamy masło.
Do rozpuszczonego masła wlewamy śmietankę. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową i chwilę gotujemy. Chwilę gotujemy, następnie dodajemy starty parmezan i ser feta.
Do szklanki wlewamy 100 mililitrów mleka i rozpuszczamy w niej łyżkę skrobi ziemniaczanej. Wlewamy na patelnię. Gotujemy, cały czas mieszając.
Gdy sos jeszcze jest ciepły dodajemy do niego makaron i mieszamy, tak aby nasiąknął sosem.
Podajemy posypane parmezanem i posiekaną natka pietruszki.
Z czym jeszcze można podawać makaron pappardelle?
Makaron pappardelle można przyrządzać na wiele sposobów, tworząc samodzielnie różne kompozycję. Bardzo smaczną opcją jest pappardelle ze szpinakiem i kurczakiem lub suszonymi pomidorami.
MAKARON PAPPARDELLE Z SUSZONYMI POMIDORAMI – SKŁADNIKI:
300 g pomidorków koktajlowych 100 g listków szpinaku1 cebulka10 suszonych pomidorów z zalewy oliwnej2 ząbki czosnku2-4 łyżeczki oliwy 1 cytryna (sok z połówki i skórka otarta z całej cytryny)1 kulka mozzarelliświeża bazyliasól do smaku i kolorowy pieprzstarty ser grana padanoświeży mielony pieprz1 łyżeczka solimakaron.
Warzywa myjemy i kroimy w plasterki. Cebulkę podsmażamy. Dodajemy oliwę, sok z cytryny i mieszamy na patelni z ugotowanym makaronem. Na koniec całość posypujemy startym grana padano i ozdabiamy listkami bazylii. Voilà!