Makaron z dynią, szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą
pixabay.com

Makaron z dynią, szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą

Makaron kojarzy nam się z daniami kuchni włoskiej. W domach i restauracjach bezsprzecznie króluje spaghetti bolonese oraz carbonara, ale nie są to jedynie zastosowania makaronu w daniach obiadowych. Makaron jest składnikiem, który możemy w dowolny sposób komponować z większością składników. Doskonale sprawdza się w połączeniu zarówno z samymi warzywami, jak i z mięsem czy z rybami oraz wszelkimi rodzajami serów. Dlatego dziś przedstawiamy przepis na pyszny makaron z dynią, szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą.

Makaron z dynią, szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą.

Aby przygotować doskonały makaron z dynią, szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą, powinniśmy przede wszystkim skupić się na stworzeniu dobrego sosu. Do tego będzie nam potrzebna zarówno oliwa z oliwek, jak i olej z zalewy z suszonych pomidorów. Dobrze sprawdzi się także dodanie kilku łyżek wody z gotującego się makaronu. Taki dodatek zdecydowanie wzbogaci smak całego dania. Jeżeli mamy taką możliwość, jako dodatkowy składnik sosu może nam posłużyć także np. śmietanka kremówka.

Składniki:

· 500 gramów dyni

· 2 ząbki czosnku

· 100 gramów szpinaku świeżego

· 10 pomidorów suszonych z zalewy

· 240 gramów makaronu penne

· 80 gramów sera feta

· 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek

· 3 łyżki zalewy z pomidorów

· ¼ szklanki pestek dyni (opcjonalnie)

· przyprawy: sól, pieprz (do smaku)

Przygotowanie:

Makaron z dynią, szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą wymaga od nas odpowiedniego przygotowania. Wykonanie tego dania zajmie nam dłuższą chwilę, ponieważ dynia w nim musi być upieczona. W tym celu myjemy ją, obieramy, kroimy w niewielką kostkę i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Robimy to przez 20-25 minut.

W międzyczasie możemy zagotować wodę na makaron. Pamiętajmy, aby są posolić. Makaron wrzucamy wtedy, kiedy woda zacznie wrzeć. Gotujemy zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu.

Podczas gdy makaron będzie się gotował, a dynia piekła, możemy przygotować resztę składników. Pomidory wyjmujemy z zalewy. Nie wylewajmy jej jednak, ponieważ będzie nam potrzebna w dalszej części wykonywania przepisu. Wyciągnięte pomidory kroimy w kostkę lub w cienkie paski.

Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno siekamy.

Na patelni podgrzewamy oliwę. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy czosnek, a następnie suszone pomidory. Smażymy przez 3 minuty, ciągle mieszając.

Dolewamy zalewę z pomidorów.

Odcedzamy makaron i również wrzucamy go na patelnię. Całość cały czas mieszamy, aby składniki nie przywarły do powierzchni patelni i nie przypaliły się.

Gdy tylko dynia się upiecze, ją także dodajemy do reszty składników. Jako ostatni dorzucamy szpinak. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. W razie potrzeby przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smażymy przez 5-6 minut.

Po tym czasie zdejmujemy patelnię z ognia.

Danie podajemy na gorąco.

Na talerzu posypujemy je pokruszonym serem feta oraz przyprażonymi na suchej patelni pestkami dyni (jeśli je mamy).

Makaron z dynią, szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą oraz świeżymi pomidorami koktajlowymi i śmietanką kremówką.

Składniki:

· 400 gramów dyni

· 2 ząbki czosnku

· 120 gramów szpinaku świeżego

· 20 pomidorów koktajlowych

· 8 pomidorów suszonych z zalewy

· 240 gramów makaronu penne

· 80 gramów sera feta

· 100 mililitrów śmietanki kremówki

· 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek

· 3 łyżki zalewy z pomidorów

· ¼ szklanki pestek dyni (opcjonalnie)

· przyprawy: sól, pieprz (do smaku)

Przygotowanie:

Podobnie jak w podstawowej wersji przepisu pierwszym etapem przyrządzenia makaronu z dynią, szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą oraz ze świeżymi pomidorami i śmietanką kremówką, jest upieczenie umytej, obranej ze skórki i pokrojonej w kostkę dyni. Dynię pieczemy przez 20-25 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.

Drugim krokiem jest ugotowanie makaronu. Wrzucamy go do wrzącej i osolonej wody. Gotujemy przez czas określony przez producenta na opakowaniu.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, na gorącą wrzucamy przeciśnięty przez praskę lub posiekany drobno czosnek. W tym samym momencie dodajemy także suszone pomidory (pokrojone w kostkę lub w paski). Smażymy przez 3 minuty.

Wlewamy na patelnię zalewę z pomidorów.

Następnie dodajemy pokrojone w połówki pomidory koktajlowe.

Odcedzamy makaron, wrzucamy go na patelnię. Całość ciągle mieszamy.

Następnie wrzucamy także dynię oraz szpinak. Smażymy przez 5 minut.

Na koniec zalewamy całość śmietanką kremówką. Doprawiamy solą i pieprzem. Możemy nieznacznie zmniejszyć ogień. Cały czas mieszamy.

Po kilku minutach sos powinien wyraźnie zgęstnieć. Wówczas możemy wyłączyć ogień i rozłożyć danie na talerzach.

Pamiętajmy, aby posypać makaron pokruszonym serem feta oraz przyprażonymi na suchej patelni pestkami dyni (jeśli je mamy).

Smacznego!

Bibliografia:

1. https://www.kwestiasmaku.com/przepis/makaron-z-pieczona-dynia-szpinakiem-suszonymi-pomidorami-i-feta

2. https://poprostupycha.com.pl/przepis/penne-z-dynia-feta-i-pomidorami-suszonymi/

3. https://aniagotuje.pl/przepis/makaron-z-dynia

4. https://kokosowyblog.wordpress.com/2015/12/30/makaron-z-szpinakiem-suszonymi-pomidorami-i-serem-feta/

Następny artykuł