Smakosze.pl Przepisy Makłowicz nie dodaje jej do lecza. Mnóstwo Polaków ma jednak inne zdanie
canva/oksix

Makłowicz nie dodaje jej do lecza. Mnóstwo Polaków ma jednak inne zdanie

18 lipca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Makłowicz robi bez niej leczo. Polacy jednak mają inne zdanie i bardzo chętnie dodają do tej węgierskiej potrawy pokrojoną cukinię. Doskonale komponuje się ona z cebulą, papryką i pomidorem i jest chrupkim akcentem w tym pysznym, warzywnym daniu.

Leczo jest potrawą wywodzącą się z kuchni węgierskiej. Jej podstawę stanowią trzy warzywa: cebula, papryka i pomidor. Krótko się je podsmaża, a potem trochę gotuje, by składniki poprzenikały się, ale nie rozpadły.

Wiele osób dodaje też do leczo cukinię czy pieczarki. Jednak Robert Makłowicz uważa, że nadmiar składników w leczo jest zbędny. A przez dodatek cukinii, leczo bardziej przypomina francuską ratatouille. Zresztą zdaniem Makłowicza „ Leczo to tylko cebula, papryka. I to nie ta papryka, którą najczęściej można kupić – hiszpańska, pękata. To podłużna, żółta albo zielona węgierska papryka" – opowiada znawca kulinariów na swoim kanale na YouTube. Makłowicz zwraca uwagę na to, że klasyczna receptura na leczo przewiduje też dodatek pomidorów, czosnku i papryki w proszku. Warzywa smaży się na tłuszczu — smalcu lub oleju. Można też dodać kiełbasę. Jednak „żadne pieczarki, żadna cukinia, żadne kabaczki. Wtedy to nie jest leczo, tylko ratatouille. Ratatouille jest potrawą pokrewną, ale nie wywodzi się z Węgier" – oburza się Makłowicz.

Przepis na leczo z cukinią

Składniki:

  • 30 dag cienkiej kiełbasy

  • olej

  • 3 kolorowe papryki

  • 3 pomidory

  • 1 średniej wielkości cukinia

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • papryka mielona słodka, ostra oraz wędzona

  • sól, pieprz

Przygotowanie lecza po polsku

Kiełbasę pokrój w talarki, zrumień w garnku na 2 łyżkach oleju, przełóż na talerz. Cebulę obierz, pokrój w dużą kostkę, wsyp do garnka. Zeszklij ją, mieszając. Oprósz papryką, wymieszaj.

Papryki umyj, oczyść, pokrój w paski. Cukinię umyj, usuń miąższ z nasionami, pokrój w kostkę. Paprykę i cukinię dodaj do cebuli, podsmaż.

Dodaj też pokrojone pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość skrop wodą, dodaj koncentrat i przyprawy. Gotuj na sporym ogniu ok. 10 minut. Dopraw do smaku.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na leczo z dodatkiem pieczarek , a także na leczo z dodatkiem dwóch mięs .

cukinia
canva/ValentynVolkov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy