Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Siostra Aniela robi leczo lepsze niż w restauracjach. Jego sekretem są 2 mięsa
Renata Materlińska
Renata Materlińska 16.06.2022 18:21

Siostra Aniela robi leczo lepsze niż w restauracjach. Jego sekretem są 2 mięsa

leczo
canva/arfo

Siostra Aniela robi leczo lepsze niż w restauracjach. Jego sekretem są dwa mięsa — boczek i kiełbasa. Dzięki nim potrawa jest niezwykle smaczna i pożywna. Koniecznie przetestujcie ten przepis, a z pewnością zachwycicie się nim podobnie jak my. Od razu przygotujcie leczo na dwa dni, bo doskonale nadaje się do odgrzewania.

Leczo jest potrawą pochodzącą z kuchni węgierskiej. Jego podstawą są warzywa — cebula, papryka i pomidory. Często też dodaje się do niej cukinię, a także kiełbasę. Siostra Aniela wzbogaciła swój przepis o boczek, co dodało potrawie doskonałego smaku.

Przepis siostry Anieli na leczo

Składniki:

  • 20 dag wędzonego, parzonego boczku

  • 2 łyżki oleju

  • 2 cebule

  • 3 ząbki czosnku

  • ok. 20 dag cienkiej kiełbasy

  • 2 młode cukinie

  • 4 strąki kolorowej papryki

  • 1 ostra papryka

  • 500 ml przecieru pomidorowego

  • papryka mielona

  • sól, pieprz

  • natka pietruszki

Przygotowanie lecza z dodatkiem boczku

Boczek pokrój w kostkę, podsmaż w rondlu na oleju. Dodaj pokrojoną w dużą kostkę cebulę, przesmaż ją. Dodaj posiekane ząbki czosnku oraz pokrojoną na kawałki kiełbasę.

Całość smaż, aż wędliny się zrumienią i wytopi się z nich trochę tłuszczu. Dodaj wtedy pokrojoną w sporą kostkę cukinię i duś całość kilka minut.

Papryki umyj, oczyść z nasion i białych błon, pokrój w dużą kostkę. Ostrą papryczkę drobno posiekaj. Papryki dodaj do rondla, wymieszaj, duś razem kilka minut.

Do rondla dodaj przecier pomidorowy, trochę papryki mielonej, soli i pieprzu. Wymieszaj, duś razem kilka minut. Pod koniec dopraw do smaku i wymieszaj z posiekaną natką pietruszki.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis Roberta Makłowicza na leczo, a także recepturę na błyskawiczne leczo.

boczek
canva/angorius

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: katespiehole.blogspot