Siostra Aniela robi leczo lepsze niż w restauracjach. Jego sekretem są 2 mięsa
Siostra Aniela robi leczo lepsze niż w restauracjach. Jego sekretem są dwa mięsa — boczek i kiełbasa. Dzięki nim potrawa jest niezwykle smaczna i pożywna. Koniecznie przetestujcie ten przepis, a z pewnością zachwycicie się nim podobnie jak my. Od razu przygotujcie leczo na dwa dni, bo doskonale nadaje się do odgrzewania.
Leczo jest potrawą pochodzącą z kuchni węgierskiej. Jego podstawą są warzywa — cebula, papryka i pomidory. Często też dodaje się do niej cukinię, a także kiełbasę. Siostra Aniela wzbogaciła swój przepis o boczek, co dodało potrawie doskonałego smaku.
Przepis siostry Anieli na leczo
Składniki:
20 dag wędzonego, parzonego boczku
2 łyżki oleju
2 cebule
3 ząbki czosnku
ok. 20 dag cienkiej kiełbasy
2 młode cukinie
4 strąki kolorowej papryki
1 ostra papryka
500 ml przecieru pomidorowego
papryka mielona
sól, pieprz
natka pietruszki
Przygotowanie lecza z dodatkiem boczku
Boczek pokrój w kostkę, podsmaż w rondlu na oleju. Dodaj pokrojoną w dużą kostkę cebulę, przesmaż ją. Dodaj posiekane ząbki czosnku oraz pokrojoną na kawałki kiełbasę.
Całość smaż, aż wędliny się zrumienią i wytopi się z nich trochę tłuszczu. Dodaj wtedy pokrojoną w sporą kostkę cukinię i duś całość kilka minut.
Papryki umyj, oczyść z nasion i białych błon, pokrój w dużą kostkę. Ostrą papryczkę drobno posiekaj. Papryki dodaj do rondla, wymieszaj, duś razem kilka minut.
Do rondla dodaj przecier pomidorowy, trochę papryki mielonej, soli i pieprzu. Wymieszaj, duś razem kilka minut. Pod koniec dopraw do smaku i wymieszaj z posiekaną natką pietruszki.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis Roberta Makłowicza na leczo, a także recepturę na błyskawiczne leczo.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Puszyste naleśniki na kefirze. Pamiętaj o 1 kluczowym szczególe
Kremowa jajecznica po francusku. Już nigdy nie zrobisz jej inaczej
Źródło: katespiehole.blogspot