Makłowicz zdradził, jakiego dodatku nie akceptuje w rosole
Robert Makłowicz poznał w swoim życiu najróżniejsze smaki, dlatego ma dobrze wypracowany gust. Według niego szokujące jest podanie rosołu z ziemniakami. Dla eksperta taki wersja tej klasycznej zupy jest nie do przyjęcia.
Robert Makłowicz zwiedził wiele krajów, gdzie miał okazję spróbować niekiedy nawet bardzo kontrowersyjnych dań. Jedną z takich potraw są, chociażby serca węży, które zdołał zjeść, będąc w Wietnamie.
- Niespecjalnie mnie szokują rzeczy z innych kultur, bo są po prostu z innych kultur. Kultury są inne i różne. Największe wrażenie robią na mnie rzeczy dziwne według moich przyzwyczajeń, które można odnaleźć wokół nas. Dla mnie rzeczą znacznie bardziej szokującą niż wyrwane w Wietnamie serce węża i podawane jeszcze bijące jest rosół z ziemniakami. A tak się jada w naszym kraju - wyjawił Makłowicz w rozmowie z portalem Onte.pl
Przepis na rosół Roberta Makłowicza
Składniki:
pół kury
0,5 kg antrykotu wołowego
2 l wody
2 liście laurowe
3 ziarnka ziela angielskiego
4 marchewki
1/2 selera
1 por
3 korzenie pietruszki
1 cebula spalona na ogniu
sól i pieprz
Włóż mięso do garnka, zalej je zimną wodą i postaw na gazie. Ustaw średnią moc, dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie, a następnie gotuj wodę przez mniej więcej jedną godzinę.
W trakcie gotowania pamiętaj o zbieraniu szumowin pojawiających się na powierzchni rosołu. Obierz i umyj marchewkę, selera, pora oraz pietruszkę. Cebulę obierz i opal nad palnikiem.
Dodaj wszystkie warzywa i gotuj wywar kolejne 2 godziny na niewielkim ogniu. Bezpośrednio przed podaniem dopraw rosół solą i pieprzem. Podawaj z makaronem jajecznym. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się o ciekawych promocjach w Biedronce. Ten tekst zdradza, jak pozbyć się z kuchni muszek owocówek.
Źródło zdjęcia: canva/MarianVejcik, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: newsy.gotujmy.pl; kobieta.onet.pl