Smakosze.pl
Makłowicz zdradził, jakiego dodatku nie akceptuje w rosole

TRICOLORS/East News; canva/from_my_point_of_view, Getty Images Pro

Makłowicz zdradził, jakiego dodatku nie akceptuje w rosole

24 Października 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Robert Makłowicz poznał w swoim życiu najróżniejsze smaki, dlatego ma dobrze wypracowany gust. Według niego szokujące jest podanie rosołu z ziemniakami. Dla eksperta taki wersja tej klasycznej zupy jest nie do przyjęcia.

Robert Makłowicz zwiedził wiele krajów, gdzie miał okazję spróbować niekiedy nawet bardzo kontrowersyjnych dań. Jedną z takich potraw są, chociażby serca węży, które zdołał zjeść, będąc w Wietnamie.

- Niespecjalnie mnie szokują rzeczy z innych kultur, bo są po prostu z innych kultur. Kultury są inne i różne. Największe wrażenie robią na mnie rzeczy dziwne według moich przyzwyczajeń, które można odnaleźć wokół nas. Dla mnie rzeczą znacznie bardziej szokującą niż wyrwane w Wietnamie serce węża i podawane jeszcze bijące jest rosół z ziemniakami. A tak się jada w naszym kraju - wyjawił Makłowicz w rozmowie z portalem Onte.pl

Przepis na rosół Roberta Makłowicza

Składniki:

  • pół kury

  • 0,5 kg antrykotu wołowego

  • 2 l wody

  • 2 liście laurowe

  • 3 ziarnka ziela angielskiego

  • 4 marchewki

  • 1/2 selera

  • 1 por

  • 3 korzenie pietruszki

  • 1 cebula spalona na ogniu

  • sól i pieprz

Włóż mięso do garnka, zalej je zimną wodą i postaw na gazie. Ustaw średnią moc, dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie, a następnie gotuj wodę przez mniej więcej jedną godzinę.

kotlet schabowy

Kruche i delikatne kotlety schabowe marynowane w jogurcie

CZYTAJ DALEJ

W trakcie gotowania pamiętaj o zbieraniu szumowin pojawiających się na powierzchni rosołu. Obierz i umyj marchewkę, selera, pora oraz pietruszkę. Cebulę obierz i opal nad palnikiem.

Dodaj wszystkie warzywa i gotuj wywar kolejne 2 godziny na niewielkim ogniu. Bezpośrednio przed podaniem dopraw rosół solą i pieprzem. Podawaj z makaronem jajecznym. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się o ciekawych promocjach w Biedronce. Ten tekst zdradza, jak pozbyć się z kuchni muszek owocówek.

Jak pozbyć się włókien kurczaka?
ćwiartki kurczaka

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz

Zobacz galerię >
Rosół

Źródło zdjęcia: canva/MarianVejcik, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: newsy.gotujmy.pl; kobieta.onet.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najdoskonalsze i najprostsze placki z cukinii. Idealne na obiad

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste i pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Idealne do kawy

Czytaj więcej >
Magda Gessler, zupa grzybowa

Przepisy

Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sekretem jest dodatek sera korycińskiego

Czytaj więcej >
pieczone schabowe

Przepisy

Sposób na pieczone kotlety schabowe. Lżejsza wersja klasyki

Czytaj więcej >
tatar z pomidorów

Przepisy

Aromatyczny tatar z suszonych pomidorów. Alternatywa dla mięsa

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy

Czytaj więcej >