Smakosze.pl Przepisy „Malinowa pianka” to hit. Wygląda jak milion dolarów, a smakuje jeszcze lepiej
Screeny z filmu pochodzą z kanału jedz.pysznie na Instagramie

„Malinowa pianka” to hit. Wygląda jak milion dolarów, a smakuje jeszcze lepiej

11 kwietnia 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Szukasz pomysłu na szybkie ciasto? Upiecz biszkopt, a następnie przełóż go kremem malinowym z galaretką i puszystą, malinową pianką. Ciasto „Malinowa pianka” wygląda przepięknie i jest tak smaczne, że każdy będzie prosił o przepis i dokładkę.

Biszkopt, krem malinowy i puszysta pianka. Nie ma lepszego ciasta

„Malinowa pianka” jest pomysłem na oryginalne ciasto na Wielkanoc i na każdą inną okazję. Ciasto pięknie prezentuje się na stole, a smakuje jeszcze lepiej. Ciasto na puszystym biszkopcie z kremem i pianką nie ma sobie równych.

Sekretem ciasta z malinami jest biszkopt. Zrobisz go błyskawicznie. Wystarczy, że połączysz jajka z cukrem i dodasz mąkę. Biszkopt po upieczeniu jest niezwykle delikatny i wilgotny. Nasącz go wodą i sokiem z cytryny. W ten sposób przełamiesz smak słodkich dodatków.

„Malinowa pianka” jest totalnym hitem. Popularna blogerka pokazała, jak zrobić obłędne ciasto z kilku składników. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału jedz.pysznie na Instagramie.

Nigdy nie wstawiaj ich do zamrażarki. Bosacka apeluje do wszystkich

Przepis na „Malinową piankę”

Składniki na biszkopt:

  • 120 g mąki pszennej
  • 100 g drobnego cukru
  • 3 duże jajka

Składniki na krem budyniowy:

  • 600 ml mleka
  • 2 opakowania budyniu malinowego
  • 50 g cukru
  • kostka miękkiego masła
  • galaretka malinowa

Składniki na piankę:

  • galaretka malinowa
  • 330 g mocno schłodzonej śmietanki 30%

Do nasączenia biszkoptu:

  • 150 ml wody
  • 15 ml soku z cytryny

Do dekoracji:

  • świeże lub mrożone maliny

Jak zrobić lekkie ciasto z malinami na biszkopcie?

Budynie rozpuść w połowie szklanki mleka. Resztę mleka zagotuj z cukrem. Dodaj budynie i gotuj, aż powstanie gęsta masa. Budyń przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw. Jedną galaretkę malinową rozpuść w 200 ml wrzątku i odstaw, żeby całkowicie stężała.

Przygotuj biszkopt: jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj mąkę i mieszaj delikatnie, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Przełóż na blachę i piecz 20 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu biszkopt ostudź, następnie odwróć do góry nogami i nasącz wodą z sokiem z cytryny.

Przygotuj krem budyniowy: gotową galaretkę pokrój w kostkę. Miękkie masło utrzyj i dodawaj stopniowo ugotowany budyń. Do kremu dodaj galaretkę i wymieszaj łyżką. Krem wyłóż na biszkopt i wstaw do lodówki.

Drugą galaretkę rozpuść w 400 ml wrzątku i odstaw, żeby ostygła i zaczęła tężeć. Schłodzoną kremówkę ubij, gdy zacznie gęstnieć, dodaj do niej tężejącą galaretkę i ubij na sztywno. Piankę przełóż na ciasto, udekoruj malinami i wstaw do lodówki na 2- 3 godziny.

Zrób również karpatkę bez pieczenia na groszku ptysiowym. Anna Lewandowska piecze sernik bez grama nabiału . Puszyste ciasto jest idealne na Wielkanoc.

Dietetyk wybrał najzdrowszą potrawę PRL-u. Polacy prawie o niej zapomnieli
Zostały ci resztki wędlin po świętach? Cudownie, wykorzystasz je w niezwykły sposób
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy