„Malinowa pianka” to hit. Wygląda jak milion dolarów, a smakuje jeszcze lepiej
Szukasz pomysłu na szybkie ciasto? Upiecz biszkopt, a następnie przełóż go kremem malinowym z galaretką i puszystą, malinową pianką. Ciasto „Malinowa pianka” wygląda przepięknie i jest tak smaczne, że każdy będzie prosił o przepis i dokładkę.
Biszkopt, krem malinowy i puszysta pianka. Nie ma lepszego ciasta
„Malinowa pianka” jest pomysłem na oryginalne ciasto na Wielkanoc i na każdą inną okazję. Ciasto pięknie prezentuje się na stole, a smakuje jeszcze lepiej. Ciasto na puszystym biszkopcie z kremem i pianką nie ma sobie równych.
Sekretem ciasta z malinami jest biszkopt. Zrobisz go błyskawicznie. Wystarczy, że połączysz jajka z cukrem i dodasz mąkę. Biszkopt po upieczeniu jest niezwykle delikatny i wilgotny. Nasącz go wodą i sokiem z cytryny. W ten sposób przełamiesz smak słodkich dodatków.
„Malinowa pianka” jest totalnym hitem. Popularna blogerka pokazała, jak zrobić obłędne ciasto z kilku składników. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału jedz.pysznie na Instagramie.
Przepis na „Malinową piankę”
Składniki na biszkopt:
- 120 g mąki pszennej
- 100 g drobnego cukru
- 3 duże jajka
Składniki na krem budyniowy:
- 600 ml mleka
- 2 opakowania budyniu malinowego
- 50 g cukru
- kostka miękkiego masła
- galaretka malinowa
Składniki na piankę:
- galaretka malinowa
- 330 g mocno schłodzonej śmietanki 30%
Do nasączenia biszkoptu:
- 150 ml wody
- 15 ml soku z cytryny
Do dekoracji:
- świeże lub mrożone maliny
Jak zrobić lekkie ciasto z malinami na biszkopcie?
Budynie rozpuść w połowie szklanki mleka. Resztę mleka zagotuj z cukrem. Dodaj budynie i gotuj, aż powstanie gęsta masa. Budyń przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw. Jedną galaretkę malinową rozpuść w 200 ml wrzątku i odstaw, żeby całkowicie stężała.
Przygotuj biszkopt: jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj mąkę i mieszaj delikatnie, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Przełóż na blachę i piecz 20 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu biszkopt ostudź, następnie odwróć do góry nogami i nasącz wodą z sokiem z cytryny.
Przygotuj krem budyniowy: gotową galaretkę pokrój w kostkę. Miękkie masło utrzyj i dodawaj stopniowo ugotowany budyń. Do kremu dodaj galaretkę i wymieszaj łyżką. Krem wyłóż na biszkopt i wstaw do lodówki.
Drugą galaretkę rozpuść w 400 ml wrzątku i odstaw, żeby ostygła i zaczęła tężeć. Schłodzoną kremówkę ubij, gdy zacznie gęstnieć, dodaj do niej tężejącą galaretkę i ubij na sztywno. Piankę przełóż na ciasto, udekoruj malinami i wstaw do lodówki na 2- 3 godziny.
Zrób również karpatkę bez pieczenia na groszku ptysiowym. Anna Lewandowska piecze sernik bez grama nabiału . Puszyste ciasto jest idealne na Wielkanoc.