Smakosze.pl Przepisy Marynowana dynia z przyprawami korzennymi. Smakołyk, który detronizuje inne przetwory
canva/arfo

Marynowana dynia z przyprawami korzennymi. Smakołyk, który detronizuje inne przetwory

29 października 2022

Marynowana dynia jest znakomita. Lekko słodkie warzywo w octowej zalewie z dodatkiem korzennych przypraw doskonale sprawdzi się zarówno jako element zdrowej sałatki jak przysmak podany do obiadu. Musicie spróbować — bije na głowę paprykę, grzyby czy buraki.

Z korzennymi przyprawami dynia komponuje się doskonale. Dlaczego zatem nie zamknąć jej w pełnej smaku zalewie octowej? W tej wersji jest soczysta, a naturalna słodycz przyjemnie kontrastuje z kwaskowością fermentowanego płynu.

Przepis na wyborną w smaku marynowaną dynię

Składniki:

  • 450 g dowolnej dyni

  • 600 ml octu jabłkowego, najlepiej domowego

  • 600 ml wody

  • 150 g płynnego miodu lub syropu klonowego lub cukru

  • 3 laski cynamonu

  • 9 goździków

  • 3 gwiazdki anyżu

  • 5-6 cm kawałek imbiru

Jak przygotować pyszną marynowaną dynię? Będzie idealna do obiadu

Dynię myjemy, usuwamy skórkę. Pozbywamy się także pestek i nitkowatego wnętrza. Pozostałą część koimy w niedużą kostkę. Imbir również obieramy i kroimy go w cienkie plasterki. W większym garnku umieszczamy wodę, ocet jabłkowy i przyprawy korzenne.

Doprowadzamy do wrzenia i wkładamy dynię. Po około 2 minutach odławiamy warzywo i przenosimy je do słoików. Zalewę ponownie zagotowujemy, a następnie łączymy ją z miodem, syropem klonowym lub cukrem.

Słodkim płynem wypełniamy słoiki i zakręcamy je. Odstawiamy do góry dnem od wystudzenia, po czym przenosimy w zacienione miejsce. Po dwóch dniach marynowana dynia będzie gotowa do spożycia.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na wykorzystanie dyni. W tym artykule zdradzamy jak zrobić z niej świetny mus , który będzie idealny do wielu deserów, Ten natomiast zdradza patent na wytrawne obiadowe placki .

Marynowana dynia z przyprawami korzennymi jest pyszna
canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy