Domowy ocet jabłkowy, który zachwyca przyjemnym smakiem i zapachem. W sklepach nie kupisz lepszego
Domowy ocet jabłkowy zachwyca przyjemnym smakiem. To świetna i zdrowsza alternatywa dla gotowego produktu sklepowego. Ocet jest prosty w przygotowaniu, wystarczą tylko trzy składniki i odrobina cierpliwości, a przygotujesz wyśmienity dodatek do sałatek i innych dań.
Domowy ocet jabłkowy jest świetnym dodatkiem do sałatek, surówek, marynat, a nawet rosołu i mięs. Ocet jabłkowy jest o wiele delikatniejszy od spirytusowego, czy winnego, a domowy produkt zachwyca dodatkowo przyjemnym, słodkawym smakiem.
Ocet jabłkowy nie wymaga gotowania, wystarczy przygotować wszystkie składniki i co jakiś czas przemieszać zawartość większego słoika i ocet będzie gotowy. Po około 4- 5 tygodniach otrzymasz mętny produkt, który już nadaje się do spożycia. Jeśli jednak wolisz klarowny ocet, wstaw go do lodówki na około 2 miesiące, a stanie się przejrzysty.
Do przygotowania domowego octu jabłkowego koniecznie wybierz zdrowe jabłka. Owoce nawet z najmniejszymi uszkodzeniami nie nadają się do fermentacji, ponieważ zepsują cały produkt. Bardzo ważne jest również dokładne umycie i wyparzenie słoika, w którym będziesz robił ocet. Słoik musi być sterylnie czysty, inaczej pojawi się pleśń.
Domowy ocet jabłkowy. Przygotujesz go z trzech składników
Składniki:
4 l soku wyciśniętego na zimno z jabłek
30- 40 g drobnego cukru
2 kg małych jabłek ze skórką i gniazdami nasiennymi
Jak zrobić domowy ocet? Będzie świetnym dodatkiem do sosów, sałatek i wielu dań
Do dużego słoika włóż przekrojone jabłka, dodaj cukier i wlej sok wyciskany z jabłek. Słoik przykryj tetrą i odstaw w ciepłe miejsce na 2 tygodnie. Co jakiś czas przemieszaj całą zawartość słoika.
Po kolejnych 3 tygodniach powinien pojawić się kożuch fermentacyjny, ocet nie powinien mieć zapachu acetonu. Całość przecedź przez gazę i wlej do szklanych butelek. Ocet będzie mętny, jeśli jednak wstawisz go do lodówki na około dwa miesiące, stanie się klarowny.
Przygotowany ocet nie traci daty ważności, możesz przechowywać go przez długi okres czasu. Ocet możesz dodawać np. do mizerii, a nawet do rosołu- tu dowiesz się, dlaczego warto dodać odrobinę do wywaru.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Idealny sposób na zawsze doskonałe młode ziemniaki z wody. Wystarczy zapamiętać 1 zasadę
Jakie ryby najlepiej smakują z grilla i jak je przygotować? Najważniejsze informacje
Najsmaczniejsze pierogi leniwe babci Julci. Ich tajemnica tkwi w aksamitnym składniku
Źródło: chillibite