Najlepszy sposób na rozmrożenie mięsa mielonego
Bez wątpienia mięso mielone odgrywa istotną rolę w kulinariach. Część smakoszy mogłaby zajadać frykasy na jego bazie praktycznie codziennie. Niestety, rozmrażanie mięsa mielonego jest dosyć czasochłonne. Unikniemy tego mankamentu za sprawą jednego triku.
Jak rozmrażać mięso mielone?
Smakowite mięso mielone niejednokrotnie wywoływało u nas zachwyt. Niedawno wspominaliśmy o tym, dlaczego warto do niego dodać sodę oczyszczoną. Tym razem pod lupę weźmiemy kwestię jego zamrażania.
Jakiś czas temu wyjaśnialiśmy, jak zamrażać kotlety. Okazuje się, że mięso mielone, również warto poddawać takiemu zabiegowi w odpowiedni sposób. Dzięki temu rozmrożenie produktu przebiegnie znacznie szybciej.
Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Beszamel, mięso mielone przed zamrożeniem, najlepiej umieścić w torebkach strunowych. Należy z nich wypompować powietrze i ułożyć jedną na drugą na płasko.
Mięso mielone najlepiej pakować jak najcieńszymi warstwami. Wówczas rozmrożą się one o wiele szybciej. Możemy ten proces jeszcze bardziej przyśpieszyć. Wystarczy sięgnąć po kolejne banalnie proste rozwiązanie.
Jak mrozić mięso mielone? (Pixabay / furbymama)
Mięso mielone rozmrozi się w chwilę
Zamrożone mięso mielone umieszczone w torebce strunowej warto wstawić do miski z wodą. Trzeba jednak zadbać o to, by nie dostała się ona do środka opakowania. Woda powinna mieć odpowiednią temperaturę.
Woda, do której wsadzamy mięso mielone, powinna być chłodna. W przypadku gorącej produkt może zacząć się ścinać. Wówczas mięso mielone znacząco straci na konsystencji i smaku. Lepiej tego uniknąć.
Gorąca woda do rozmrażania mięsa ma jeszcze jeden mankament. Za jej sprawą bakterie namnażają się znacznie szybciej. W takiej sytuacji możemy dostać przykrego zatrucia pokarmowego. W związku z tym pamiętajmy, że mięso mielone najlepiej pakować cienkimi warstwami w torebki strunowe i rozmrażać w misce z chłodną wodą.
Mrożone mięso mielone już nie powinno nam sprawiać większych problemów. Rozmrażanie może być banalnie proste. Powyższe wskazówki z pewnością ułatwią życie wielu smakoszom. Czy wypróbujesz je przy najbliższej okazji?
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Beszamel