Mięso mielone
pixabay/webandi

Nietypowy dodatek do mięsa mielonego

Mięso mielone wykorzystujemy w kuchni na wiele sposobów. Często robimy z niego kotlety lub dodajemy go do zup i makaronów. Nic dziwnego, że miłośnicy gotowania chętnie dzielą się w sieci trickami na jak najlepsze przyrządzenie tego produktu. Niektórzy dodają do niego sody oczyszczonej. Dlaczego tak robią? Powód może zaskoczyć.

Przyrządzenie mięsa mielonego wprawdzie nie należy do zbyt skomplikowanych czynności, ale warto znać tricki, które sprawią, że będzie nam smakować jeszcze bardziej. Dlaczego wiele osób dodaje do niego sodę oczyszczoną?

Soda oczyszczona do mięsa mielonego

Gdy smażymy mięso mielone, często wytrąca się z niego woda. Sprawia to, że znacznie wysycha i zmniejsza swoją objętość. Okazuje się, że możemy zapobiec takiej sytuacji, dodając do mięsa sodę oczyszczoną.

Dzięki sodzie oczyszczone mięso mielone nie tylko pięknie zarumieni się na patelni, ale również nie straci zbyt dużej ilości wody. Jak w praktyce wygląda ten trick?

Musimy przełożyć mięso mielone (ok. pół kilograma) do miski i dodać do niego 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej. Oba składniki należy ze sobą dokładnie wymieszać, a następnie odstawić na około kwadrans. Po tym czasie możemy zacząć je smażyć na średnim ogniu.

Picie soku pomidorowego o poranku przynosi niezwykłe korzyściPicie soku pomidorowego o poranku przynosi niezwykłe korzyściCzytaj dalej

Trick wspaniale sprawdzi się, będziemy smażyć mięso mielone do klasycznego spaghetti bolognese. Poniżej podajemy sprawdzony przepis na ten uwielbiany klasyk włoskiej kuchni.

Przepis na spaghetti bolognese

Składniki:

  • 300 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 puszka pomidorów
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 100 ml bulionu
  • sól i pieprz do smaku
  • 300 g makaronu spaghetti
  • starty ser typu parmezan do posypania

Sposób wykonania:

Poszatkuj cebulę i czosnek i podsmaż na oleju. Dodaj mięso mielone i pokrojoną w kostkę marchewkę. Wszystko razem podsmażaj, do momentu aż mięso straci swój różowy kolor.

Dodaj do mięsa z warzywami pomidory z puszki, przecier pomidorowy oraz bulion (mięsny lub warzywny). Duś wszystko pod przykryciem na niskiej mocy palnika przez około 20 minut, a następnie przypraw do smaku solą, pieprzem i oregano.

Ugotuj makaron w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu (o tym, jak prawidłowo go odcedzić przeczytasz tutaj), a następnie rozłóż go na talerzach i polej sosem. Możesz go posypać startym serem, najlepiej parmezanem. Smacznego!

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: Dom pełen pomysłów/ kuchnia-domowa.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł