Smakosze.pl Przepisy Mieszam kilka składników i po chwili mam pyszną sałatkę. Smakuje doskonale, a do tego nie ma w sobie grama majonezu
Fot. YouTube/Gotuj z Maszką

Mieszam kilka składników i po chwili mam pyszną sałatkę. Smakuje doskonale, a do tego nie ma w sobie grama majonezu

6 czerwca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Sałatka bez majonezu? To możliwe. Wystarczy zrobić ją z tego przepisu. Przygotowanie zajmuje chwilę, a smak, jaki powstaje z połączenia składników, jest nieziemski. Będziesz wracać do tego przepisu bardzo często.

Idealna sałatka z selerem na naciowym na obiad

Z przepisu umieszczonego w dalszej części artykułu przygotujesz sałatkę z selerem naciowym. Ten składnik, nie powinien nikogo dziwić. W tej sałatce zaskakuje coś zupełnie innego. Nie ma w niej bowiem majonezu, który w przypadku takich sałatek jest częstym dodatkiem. O tym, czym go zastąpić, dowiesz się za chwilę.

Brak majonezu sprawi, że sałatka będzie lekka i bardziej dietetyczna. Dlatego musisz sama ją zrobić i przekonać się o jej smaku. Idealnie nada się na lekkie śniadanie, ale zda egzamin także na każdy inny posiłek dnia. Koniecznie przekonaj się o tym sama.

seler naciowy.jpg
Fot. Canva/jirkaejc
Młodą kapustę w słoikach najlepiej nastawić już teraz. Zimą mi podziękujesz za ten przepis

Majonezu nie będzie

Jak już wiesz, majonezu nie będzie, ale zastąpi go inny składnik. Jest nim jogurt naturalny, który jest znacznie lżejszy. Wszystkie produkty wraz z proporcjami znajdują się na liście poniżej. Sprawdź ją, a potem przygotuj z nich sałatkę. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Gotuj z Maszką , który znajduje się na YouTubie.

Składniki:

  • 4 łodygi selera naciowego
  • 100 g sera feta
  • kilka ząbków czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 5 g cukru
  • sok z cytryny
  • pieprz

Sałatka z selerem naciowym - przepis

Łodygi selera naciowego obierz i dokładnie je umyj. Warzywo pokrój w cienkie plastry i umieść w misce. Dodaj obrane ząbki czosnku. Ser feta pokrój w kostkę i włóż je do miski.

Umyty koperek drobno posiekaj i dodaj go do pozostałych składników. Do mniejszej miski włóż jogurt naturalny i wsyp cukier oraz pieprz. Wymieszaj ze sobą składniki, tworząc jednolity sos.

Następnie przełóż go do warzyw i dokładnie wymieszaj. Sałatka najlepiej smakuje, kiedy wszystkie składniki będą miały szansę przegryźć się przez kilkanaście minut w lodówce. Jednak wyśmienicie smakuje nawet podana od razu po przygotowaniu. Sprawdź przepis na wyborne ziemniaki oraz zobacz, jak zrobić kotlety pożarskie .

sała tka.jpg
Fot. YouTube/Gotuj z Maszką
Moją słynną roladę robię na kolację co kilka dni. Smak farszu zachwyca każdego
Zalewam nią paprykę i pakuję do słoików. Jedna partia to za mało
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy