Mistrzowie kuchni tylko tak robią pieczone ziemniaki. Zawsze pamiętają o 1 dodatku
Pieczone ziemniaki to jedna z prostszych potraw, którą warto przygotować na obiad lub kolację. Jednak jak to zrobić, żeby były one najlepsze na świecie i rozpływały się w ustach? Jest na to sprawdzony sposób. Wystarczy wykorzystać ten jeden popularny produkt.
Najlepsze pieczone ziemniaki na świecie
Pieczone ziemniaki sprawią, że nawet zwykły obiad zyska na smaku, a zapach pieczonych ziemniaków pobudzi nasze kubki smakowe. Warto postarać się, żeby ziemniaki z piekarnika były naprawdę pyszne, a nawet najlepsze na świecie.
W tym celu używamy produktu, który można znaleźć w wielu polskich domach. Być może masz go też u siebie. O czym mowa? Sekretem pysznych i rozpływających się w ustach pieczonych ziemniaków jest soda oczyszczona .
Sekret smaku pieczonych ziemniaków
Soda oczyszczona zawiera skrobię i to właśnie ona odpowiada za wyjątkową chrupkość, jaką zyskują ziemniaki. Skrobia tworzy na bulwach cieniutką warstwę, która podczas pieczenia w piekarniku stanie się smakowicie wypieczona i wyjątkowo chrupiąca . To sposób stosowany przez najlepszych szefów kuchni.
Do przygotowania pieczonych ziemniaków warto wybrać gatunek mączysty . Ziemniaki kroimy. na mniej więcej równe części. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Istotne jest by na każdy kilogram ziemniaków dać litr wody, w której je ugotujemy. Do tego na każdy litr wody dajemy kopiastą łyżkę sody oczyszczonej i soli. W tym tkwi cała tajemnica przygotowania pieczonych ziemniaków.
Zioła dodadzą aromatu
Ważnym elementem w przygotowywaniu pieczonych ziemniaków są zioła. Pasuje do nich rozmaryn, a także czosnek . Kroimy te składniki drobno i podsmażamy na małym ogniu na oliwie. Można wybrać olej. Jednak smak będzie inny. Tak przygotowaną mieszankę przelewamy do miseczki.
Ziemniaki odcedzamy, możemy zauważyć, że są one bardzo miękkie i się rozpadają. To zasługa sody oczyszczonej . Ziemniaki obtaczamy w przygotowanej oliwie z ziołami i wykładamy na papier do pieczenia, na blachę w piekarniku. Po 15 minutach ziemniaki przewracamy na drugą stronę. Gdy odpowiednio upieką się, wyjmujemy do miski. Posypujemy resztą ziół. Można dodać pietruszkę i szczypiorek. Ziemniaki będą najbardziej chrupiące na świecie. Trzeba ich koniecznie spróbować. Jakiś czas temu pisaliśmy o innym przepisie na pieczone ziemniaki . Podawaliśmy też przepis na pieczone ziemniaki w stylu greckim.