Smakosze.pl Przepisy Młode ziemniaczki po grecku z liściem laurowym
Canva / barmalini

Młode ziemniaczki po grecku z liściem laurowym

9 czerwca 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Młode ziemniaki są nie lada specjałem. Smakosze z miłą chęcią po nie sięgają. Przepyszne bulwy można wykorzystać na rozmaite sposoby. Jednym z nich jest upieczenie z dodatkiem liści laurowych. Grecki smakołyk sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród wielbicieli kulinariów.

Wyśmienite młode ziemniaki niejednokrotnie przyprawiały nas o autentyczny zachwyt. Nie bez powodu cieszą się one sporą popularnością wśród smakoszy. Dziś pod lupę weźmiemy przepis na młode ziemniaki zapiekane z liśćmi laurowymi.

Młode ziemniaki w wyjątkowej odsłonie

Nie da się ukryć, że młode ziemniaki są jednym z produktów spożywczych, na które smakosze wyczekują z niecierpliwością. J uż od kilku miesięcy możemy natknąć się na nie w sklepach. To dobra okazja, by przyrządzić z nich obłędny specjał .

Jakiś czas temu informowaliśmy o tym, ile kosztują młode ziemniaki . Tym razem zaprezentujemy niecodzienny przepis. Wyśmienite bulwy w tym wydaniu potrafią zadowolić nawet tych smakoszy, którzy mają tendencję do wybrzydzania.

Pieczone młode ziemniaki będą smakowały obłędnie, jeśli doprawimy je liśćmi laurowymi. Za ich sprawą w naszej kuchni rozniesie się niezwykle kuszący aromat, który dodatkowo zachęci domowników do beztroskiego zajadania .

Przepis na młode ziemniaki po grecku jest bardzo prosty. Potrzebujemy tylko kilku składników . Lista jest krótka. W jakie produkty musimy zaopatrzyć się przed rozpoczęciem przygotowań?

  • 15 młodych ziemniaków

  • 15 liści laurowych

  • oliwa

  • oregano

  • bazylia

  • papryka wędzona

  • feta

  • oliwki

  • pomidory z puszki lub przecier

  • kilka ząbków czosnku

  • cukier

młode-ziemniaki
Młode ziemniaki są przepyszne

(Canva / barmalini)

Wyjątkowy przepis na młode ziemniaki z liśćmi laurowymi

Na początku ziemniaki musimy starannie umyć. Kiedy będą już czyste, wówczas nacinamy je na środku. Musimy uważać, by nie przekroić ich na pół . Powinny pozostać w całości. We wnęce umieszczamy liść laurowy.

Oprócz liści laurowych młode ziemniaki możemy urozmaicić o cieniutkie plastry czosnku. Wówczas będą bardziej aromatyczne. Tak przygotowane ziemniaki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Skrapiamy je oliwą oraz doprawiamy wedle uznania .

Młode ziemniaki pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 40 minut. W tym czasie możemy przyrządzić sos, który nada im greckiego charakteru . Pomidory umieszczamy w misce. Doprawiamy je ziołami, posiekanym czosnkiem i odrobiną cukru. Całość starannie mieszamy i wzbogacamy o pokruszoną fetę i rozdrobnione oliwki.

Sos możemy oczywiście podgrzać. Jednak wymaga to trochę większego nakładu pracy, ponieważ przed dodaniem fety i oliwek musiałby on ostygnąć . Pieczone młode ziemniaki z dodatkiem takiego sosu na długo pozostają w pamięci. Warto wiedzieć, jak przyrządzić bulwy jak z ogniska .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Przepisy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy