Młode ziemniaczki po grecku z liściem laurowym
Młode ziemniaki są nie lada specjałem. Smakosze z miłą chęcią po nie sięgają. Przepyszne bulwy można wykorzystać na rozmaite sposoby. Jednym z nich jest upieczenie z dodatkiem liści laurowych. Grecki smakołyk sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród wielbicieli kulinariów.
Wyśmienite młode ziemniaki niejednokrotnie przyprawiały nas o autentyczny zachwyt. Nie bez powodu cieszą się one sporą popularnością wśród smakoszy. Dziś pod lupę weźmiemy przepis na młode ziemniaki zapiekane z liśćmi laurowymi.
Młode ziemniaki w wyjątkowej odsłonie
Nie da się ukryć, że młode ziemniaki są jednym z produktów spożywczych, na które smakosze wyczekują z niecierpliwością. J uż od kilku miesięcy możemy natknąć się na nie w sklepach. To dobra okazja, by przyrządzić z nich obłędny specjał .
Jakiś czas temu informowaliśmy o tym, ile kosztują młode ziemniaki . Tym razem zaprezentujemy niecodzienny przepis. Wyśmienite bulwy w tym wydaniu potrafią zadowolić nawet tych smakoszy, którzy mają tendencję do wybrzydzania.
Pieczone młode ziemniaki będą smakowały obłędnie, jeśli doprawimy je liśćmi laurowymi. Za ich sprawą w naszej kuchni rozniesie się niezwykle kuszący aromat, który dodatkowo zachęci domowników do beztroskiego zajadania .
Przepis na młode ziemniaki po grecku jest bardzo prosty. Potrzebujemy tylko kilku składników . Lista jest krótka. W jakie produkty musimy zaopatrzyć się przed rozpoczęciem przygotowań?
-
15 młodych ziemniaków
-
15 liści laurowych
-
oliwa
-
oregano
-
bazylia
-
papryka wędzona
-
feta
-
oliwki
-
pomidory z puszki lub przecier
-
kilka ząbków czosnku
-
cukier
(Canva / barmalini)
Wyjątkowy przepis na młode ziemniaki z liśćmi laurowymi
Na początku ziemniaki musimy starannie umyć. Kiedy będą już czyste, wówczas nacinamy je na środku. Musimy uważać, by nie przekroić ich na pół . Powinny pozostać w całości. We wnęce umieszczamy liść laurowy.
Oprócz liści laurowych młode ziemniaki możemy urozmaicić o cieniutkie plastry czosnku. Wówczas będą bardziej aromatyczne. Tak przygotowane ziemniaki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Skrapiamy je oliwą oraz doprawiamy wedle uznania .
Młode ziemniaki pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 40 minut. W tym czasie możemy przyrządzić sos, który nada im greckiego charakteru . Pomidory umieszczamy w misce. Doprawiamy je ziołami, posiekanym czosnkiem i odrobiną cukru. Całość starannie mieszamy i wzbogacamy o pokruszoną fetę i rozdrobnione oliwki.
Sos możemy oczywiście podgrzać. Jednak wymaga to trochę większego nakładu pracy, ponieważ przed dodaniem fety i oliwek musiałby on ostygnąć . Pieczone młode ziemniaki z dodatkiem takiego sosu na długo pozostają w pamięci. Warto wiedzieć, jak przyrządzić bulwy jak z ogniska .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Przepisy