Smakosze.pl
Ziemniaki jak z ogniska

Canva Pro (Nataliia_Melynchuk, Getty Images)

Przepis na pieczone ziemniaki jak z ogniska

30 Czerwca 2021

Autor tekstu:

Dominika Mika

Udostępnij:

Kto raz spróbował ziemniaków pieczonych w ognisku, chętnie wraca do tej przekąski, gdy tylko nadarzy się okazja. Jednak nie wszyscy mają sposobność, by rozpalać ognisko, kiedy tylko się im podoba i delektować się smakiem tej kultowej potrawy. Jednak nic straconego – w domu możesz zrobić danie, które będzie smakowało identycznie. Potrzebujesz jedynie piekarnika.

Ziemniaki z ogniska to piękne wspomnienie z dzieciństwa, które nieodłącznie kojarzy się z wycieczkami szkolnymi czy weekendami spędzanymi z rodziną na łonie natury.

Kiedyś, gdy grillowanie nie było tak popularne jak dzisiaj, zbieranie gałęzi i rozpalanie ogniska przysparzało czasem więcej radości niż samo biesiadowanie.

Z tym czasem nieodłącznie kojarzą się pewne kultowe dania, takie jak kiełbasa smażona na patyku czy właśnie ziemniaki prosto z ogniska, które były banalnie proste w wykonaniu. Wystarczyło porządnie obwinąć je folią, włożyć do ogniska, a po kilkudziesięciu minutach pałaszować z masłem i solą.

Okazuje się, że ten niezapomniany smak można w prosty sposób odtworzyć w warunkach domowych. Ziemniaki nie tylko będą wyglądać, ale również pachnieć i smakować jak te prosto z ogniska.

Jak przygotować pieczone ziemniaki, które będą smakowały jak te z ogniska?

Choć efekt, który uzyskamy piekąc ziemniaki w piekarniku, nie jest identyczny jak ten, który daje nam włożenie uwielbianych warzyw do ogniska, potrawa smakuje bardzo podobnie do oryginału. Zamiast w popiele ziemniaki będą się wylegiwać w mieszance mąki z solą. Niesamowicie wpłynie to na smak. 

Składniki potrzebne do przygotowania potrawy:

  •  ok. 1 kg ziemniaków

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • 1-2 łyżki soli

Źródło: Pixabay/TassosB

Przygotowanie:

Na początek ziemniaki dokładnie wyszoruj, ale pozostaw je w skórce. W osobnej misce zmieszaj ze sobą sól oraz mąkę. Dopiero co umyte, jeszcze wilgotne ziemniaki obtocz w mące i soli, a następnie ułóż na blasze. 

W międzyczasie piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Gdy już się nagrzeje, wstaw blachę z ziemniakami. Piecz je przez około godzinę, sprawdzając od czasu do czasu, czy są już miękkie. Możesz wyciągnąć je wcześniej, jeśli zrobią się przed upływem czasu. 

Ziemniaki wyjmij i podawaj z masłem. Możesz je jeszcze raz dodatkowo posolić. 

Ziemniaki w każdej formie smakują wybornie. Równie ciekawym przepisem na ich przyrządzie jest trik szefa kuchni na pieczone kartofelki w 20 minut. Polecamy też inny przepis na idealnie chrupiące ziemniaki, które sprawdzą się jako dodatek do obiadu.

p>Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kuchenny Kredens, Nie tylko pasta

Zapraszamy na nasz Instagram

Dominika MikaAutor

Wydawczyni portalu smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Naleśniki zrobisz ze zdrowego składnika - prosty przepis

Przepisy

Przebojowe naleśniki zrobisz ze zdrowego składnika. Rewolucja w kuchni gwarantowana

Czytaj więcej >
Kremowa jajecznica na mleku

Przepisy

Koniec z masłem i olejem. Teraz jajecznicę smażymy na zupełnie innym składniku

Czytaj więcej >
Okrasa robi kopytka inaczej niż wszyscy

Przepisy

Okrasa robi kopytka inaczej niż wszyscy. Sekretem jest mieszanka dwóch mąk

Czytaj więcej >
Sałatka meksykańska bije na głowę jarzynową

Przepisy

Sałatka meksykańska bije na głowę jarzynową. Położysz na stole i goście oniemieją z zachwytu

Czytaj więcej >
kotlety schabowe

Przepisy

Zaskakujące w każdym kęsie kotlety schabowe po dziekańsku. Mamy przepis

Czytaj więcej >
gołąbki

Przepisy

Tomasz Jakubiak dodaje do gołabków nietypowe warzywo. Babcie byłyby zdziwione

Czytaj więcej >