Przepis na pieczone ziemniaki jak z ogniska
Ziemniaki z ogniska to piękne wspomnienie z dzieciństwa, które nieodłącznie kojarzy się z wycieczkami szkolnymi czy weekendami spędzanymi z rodziną na łonie natury. Kiedyś, gdy grillowanie nie było tak popularne jak dzisiaj, zbieranie gałęzi i rozpalanie ogniska przysparzało czasem więcej radości niż samo biesiadowanie.
Z tym czasem nieodłącznie kojarzą się pewne kultowe dania, takie jak kiełbasa pieczona na patyku czy właśnie ziemniaki prosto z ogniska, które były banalnie proste w wykonaniu. Wystarczyło porządnie owinąć je folią aluminiową, włożyć do ogniska, a po kilkudziesięciu minutach pałaszować z masłem i solą.
Okazuje się, że ten niezapomniany smak można w prosty sposób odtworzyć w warunkach domowych. Ziemniaki nie tylko będą wyglądać, ale również pachnieć i smakować jak te prosto z ogniska.
Jak przygotować pieczone ziemniaki, które będą smakowały jak te z ogniska?
Choć efekt, który uzyskamy piekąc ziemniaki w piekarniku, nie jest identyczny jak ten, który daje nam włożenie uwielbianych warzyw do ogniska, potrawa smakuje bardzo podobnie do oryginału. Zamiast w popiele ziemniaki będą się wylegiwać w mieszance mąki z solą. Niesamowicie wpłynie to na smak.
Składniki potrzebne do przygotowania potrawy:
ok. 1 kg ziemniaków
3 łyżki mąki pszennej
1-2 łyżki soli
Źródło: Pixabay/TassosB
Przygotowanie:
Na początek ziemniaki dokładnie wyszoruj, ale pozostaw je w skórce. W osobnej misce zmieszaj ze sobą sól oraz mąkę. Dopiero co umyte, jeszcze wilgotne ziemniaki obtocz w mące i soli, a następnie ułóż na blasze.
W międzyczasie piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Gdy już się nagrzeje, wstaw blachę z ziemniakami. Piecz je przez około godzinę, sprawdzając od czasu do czasu, czy są już miękkie. Możesz wyciągnąć je wcześniej, jeśli zrobią się przed upływem czasu.
Ziemniaki wyjmij i podawaj z masłem. Możesz je jeszcze raz dodatkowo posolić.
Ziemniaki w każdej formie smakują wybornie. Równie ciekawym przepisem na ich przyrządzie jest trik szefa kuchni na pieczone kartofelki w 20 minut. Polecamy też inny przepis na idealnie chrupiące ziemniaki, które sprawdzą się jako dodatek do obiadu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
W jakiej kolejności dodawać składniki do zupy ogórkowej? Błąd niszczy smak potrawy
Niebywałe, z czym Lewandowska podaje zupę z dyni. Nietypowy pomysł zaskakuje
Prosty jednogarnkowy obiad - chłopski kociołek z mięsem mielonym. Danie na cały weekend
Źródło: Kuchenny Kredens, Nie tylko pasta