Moja babcia robiła najlepsze racuchy z jabłkami. Dodawała do nich składnik, na który większość by nie wpadła
Racuchy z jabłkami to jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Wszystko dzięki babci, która była mistrzynią w ich przyrządzaniu. Racuchy w jej wykonaniu były pulchne i rozpływały się w ustach. Babcia dodawała do nich nieoczywisty składnik, który znajdziesz w każdym sklepie spożywczym.
Racuchy z jabłkami czarują smakiem
Czy są tu smakosze racuchów z jabłkami? Mam nadzieję, że tak, bo chciałabym się podzielić z Wam doskonałą recepturą na to danie. Wielu z nas przepada za tym przysmakiem. Miękkie, pulchne i rumiane są nie lada smakołykiem.
To danie kojarzy mi się z dzieciństwem i racuchami przyrządzanymi przez moją babcię. Seniorka robiła je wyśmienicie, a ten smak pamiętam do dziś. Takie pyszne racuchy z jabłkami robię z przepisu, który przekazała mi babcia. Zawsze dodawała do niego niepozorny składnik, jakim jest serek wiejski.
Jak zrobić racuchy z jabłkami i z serkiem wiejskim?
Składniki:
- ½ kg mąki pszennej tortowej
- opakowanie drożdży suszonych
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 1 opakowanie serka wiejskiego 200 g
- 1 cukier waniliowy
- 2 jabłka
- 250 ml ciepłego mleka
Do miski wbijamy jajka, wsypujemy drożdże suszone i cukier. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy serek wiejski. Ponownie mieszamy składniki. Teraz pora na dodanie startych jabłek na tarce o dużych oczkach.
Jabłka przed dodaniem musimy odcisnąć z soku. Dosypujemy mąkę, cukier waniliowy i wlewamy szklankę ciepłego mleka. Wszystkie składniki łączymy. Powinniśmy uzyskać gładką masę, którą odstawiamy na 10 minut.
Racuchy z jabłkami kuszą puszystością i smakiem
Racuchy smażymy na oleju z dwóch stron na złoty kolor. Nasze danie podczas smażenia pięknie wyrasta i jest bardzo pulchne. Po usmażeniu racuchy z jabłkami wykładamy na talerz z ręcznikiem papierowym. W ten sposób pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu.
Racuchy z jabłkami z dodatkiem serka wiejskiego mają kremowy smak. Są puszyste, bardzo wyrośnięte i wprost rozpływają się w ustach. Będą smakować posypane cukrem pudrem lub z dodatkiem musu jabłkowego z cynamonem. Pisaliśmy, jak przyrządzić racuchy z jogurtem naturalnym. Podawaliśmy, jak zrobić wyśmienite racuchy z dynią.
Źródło: YouTube/@smakikatriny