Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żaden kefir i maślanka. Racuchy na tym składniku smakują najlepiej mojej rodzinie
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 11.11.2023 12:59

Żaden kefir i maślanka. Racuchy na tym składniku smakują najlepiej mojej rodzinie

racuchy
Wikipedia

Racuchy to jeden ze smaków dzieciństwa. Mięciuteńkie i puszyste jak chmurka zachwycają smakiem moją rodzinę już od pokoleń. Sekret smaku tych racuchów tkwi w jednym ze składników, z których są przyrządzane. Być może masz go w swojej kuchni. 

Racuchy puszyste jak chmurka

Za racuchami przepadają dzieci, ale nie potrafią odmówić sobie ich też dorośli. Nie ma co się dziwić. To danie jest pyszne i kojarzy się nam z czasem beztroski i dzieciństwa. U mnie w domu racuchy robi się według starego przepisu. Przekazujemy go sobie już od pokoleń.

Efektem są puszyste i mięciuteńkie racuchy. Jednak nie dajemy do nich kefiru czy maślanki. Sekret smaku tych puszystych racuchów tkwi w jogurcie naturalnym. Polecam przepis na racuchy, które zachwycą swoim smakiem dosłownie każdego. 

racuchy
Canva/Purple Goose
Zrobiłem sałatę polską z 1916 roku. Ziemniaki nigdy nie smakowały lepiej

Jak zrobić racuchy z jogurtem naturalnym?

Składniki:

  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g mąki
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • olej do smażenia

Robienie racuchów zaczynamy od wlania jogurtu naturalnego do miski, dodania jajek i cukru. Składniki mieszamy przy pomocy trzepaczki. Warto zaznaczyć, żeby jajka miały temperaturę pokojową. Teraz mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy partiami do miski z jogurtem. 

Mieszamy, aż powstanie gęste i gładkie ciasto. Na patelnię wlewamy sporo oleju i gdy będzie gorący, nakładamy łyżką ciasto. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Racuchy możemy od razu podawać. 

Racuchy jedz na śniadanie lub na obiad

Tak przyrządzone racuchy są wyjątkowo puszyste i mięciutkie. Dosłownie rozpływają się w ustach. Będą smakować z konfiturą lub twarożkiem. Do racuchów pasuje też przecier jabłkowy z odrobiną cynamonu.

Racuchy podaję na śniadanie lub na obiad. To danie zawsze cieszy się dużym powodzeniem wśród domowników. Racuchy znikają z talerzy w mgnieniu oka. Każdy chce dostać dokładkę. Pisaliśmy o wyśmienitych racuchach z kefirem. Racuchy jak zrobić racuchy z dynią. 

racuchy
Canva/Ivanna82

Źródło: haps.pl