Smakosze.pl Przepisy Moja babcia zawsze dodawała ją do jajecznicy. Z tym składnikiem śniadanie smakuje obłędnie
Fot. Shutterstock/Ivan Dragiev

Moja babcia zawsze dodawała ją do jajecznicy. Z tym składnikiem śniadanie smakuje obłędnie

7 kwietnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Jajecznica nie musi być nudnym daniem na śniadanie. Dowiedz się, jaki składnik musisz dodać, aby smakowała wybornie. Będzie odpowiednio wilgotna, a w dodatku ten składnik poprawi jej konsystencję. Wypróbuj ten przepis, a nie zawiedziesz się.

Najlepsza jajecznica babci

Moja babcia robiła najlepszą jajecznicę. Była syta i bardzo smaczna. W rodzinie nie było nikogo, kto nie zachwycałby się tym śniadaniowym klasykiem. Każdy zgodnie przyznawał, że smakuje wybornie i wszyscy zastanawiali się dlaczego.

Po latach babcia zdradziła mi swój sekret. Okazało się, że dodawała jeden składnik, który każdy ma w swojej lodówce. Jest tani i to właśnie on sprawia, że jajecznica smakuje zupełnie inaczej i lepiej. Do tej pory nie znam lepszego sposobu na śniadanie .

śmietana.jpg
Fot. Canva/jabiru
Te produkty zdobywają coraz większą popularność. Czy nadal trzeba płacić za nie krocie?

Nie może zabraknąć tego składnika

Tym tajemniczym składnikiem jest śmietana. Dodana do jajecznicy sprawi, że poprawi się jej konsystencja oraz smak. Dokładne proporcje oraz wszystkie składniki na jajecznicę znajdziesz na liście poniżej.

Składniki:

  • 25 g śmietany
  • 3 jajka
  • masło
  • pieprz
  • sól

Przepis na doskonałą jajecznicę

Na rozgrzanej patelni rozpuść masło. Następnie wbij jajka i energicznie rozmieszaj za pomocą drewnianej łyżki lub innego narzędzia. Kiedy jajka zaczną się ścinać, dodaj śmietanę.

Kontynuuj mieszanie powolnym ruchami. Przypraw pieprzem oraz solą. Kiedy jajecznica osiągnie odpowiednią konsystencję, (nie może być zbyt sucha, ani zbyt płynna) przełóż ją na talerz. Dodaj drobno posiekany szczypior i podaj na śniadanie.

smażenie jajecznicy.jpg
Fot. Canva/Africa images
Robię sos z 3 składników i zalewam nim kapustę. Po chwili mam surówkę lepszą, niż w restauracji
W niedzielę zamiast nudnych kotletów podałem schab po bałkańsku. Mięso dosłownie rozpadało się pod widelcem
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy