Smakosze.pl Porady Moja babcia zawsze wrzucała orzechy włoskie do wrzątku. Powód jest bardzo ważny, mało kto ma pojęcie
Screen z filmu na kanale YouTube Domowe przepisy Eleny

Moja babcia zawsze wrzucała orzechy włoskie do wrzątku. Powód jest bardzo ważny, mało kto ma pojęcie

20 września 2023

Wrzucanie orzechów włoskich do wrzątku nie jest pozbawione sensu. Sztuczka stosowana przez moją babcię pomaga w dalszym przygotowaniu smakołyku. Dobrze, że w końcu ją poznałam.

Orzechy włoskie niełatwo jest obrać

Choć są cenne i niezbyt drogie, przygotowanie ich do zjedzenia może zająć sporo czasu. Orzechy włoskie mają bowiem nie tylko wyjątkowo twardą łupinę zewnętrzną, ale też gorzkie skórki wewnątrz.

Na szczęście przynajmniej pierwszy etap można znacznie uprościć. Do uwolnienia pysznego miąższu wcale nie będzie konieczny dziadek do orzechów i siła. Co innego można zrobić? Wyjaśniam w dalszej części artykułu.

Orzechy włoskie otworzysz bez dziadka.jpg
canva/Yana's Images
Zalej makaron sosem i wstaw do piekarnika. Przepis na tę zapiekankę dał mi zaprzyjaźniony kucharz

Moczenie orzechów włoskich otwiera je

Moja babcia obieranie orzechów włoskich zawsze rozpoczynała od wrzucenia ich do wrzącej wody. Gotowała je przez minimum 20 minut , a wodę z garnka zachowywała i zużywała w charakterze płukanki wzmacniającej włosy.

Jaki był efekt takiego potraktowania aromatycznej przekąski? Łupiny z łatwością się otwierały już po lekkim podważeniu małym nożykiem. Nie było mowy o żmudnym zaciskaniu dziadka i wyślizgiwaniu się orzechów z jego wnętrza.

Jak wykorzystać orzechy włoskie?

Wyjęte z twardych otoczek smakołyki można już posiekać i dodać do deseru czy sałatki. Jeśli jednak jej smak nam przeszkadza, można wrzucić produkt na patelnię i prażyć, aż zacznie odchodzić. Wiąże się to niestety z utratą pewnej części wartości odżywczych.

Orzechy włoskie niepoddane prażeniu świetnie pasują do obiadowych surówek. Możecie je dodać do słodkiej kompozycji marchewki i jabłka . Sprawdzą się też w prostej, słodko-kwaśnej surówce z selera .

Obrane orzechy włoskie.jpg
canva/Maksim Shchur

Źródło: kobieta.wp, akademiasmaku

Odkąd poznałam ten przepis, nie robię już zwykłych placków ziemniaczanych. Ta wersja bije inne na głowę
To najprostszy przepis na biszkopt. Zawsze się udaje i jest cudownie wyrośnięty
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy