Smakosze.pl Przepisy Moja mama nie mogła uwierzyć, co dodaję do zupy z dyni. Teraz prosi o dokładkę jako pierwsza
Screen z filmu na kanale YouTube SmakowiteDania

Moja mama nie mogła uwierzyć, co dodaję do zupy z dyni. Teraz prosi o dokładkę jako pierwsza

24 września 2023

Zupa z dyni jesienią zagości w niejednym domu. Tym razem polecamy nietuzinkową, lekko pikantną wersji z orientalnym dodatkiem. Robi się ją bardzo prosto, a smakuje wyśmienicie. Będzie wracać po więcej.

Zupa z dyni nie musi być nudna

Wzbogacenie kremu dyniowego o koreańską kiszona kapustę, czyli kimchi, to fantastyczny pomysł. Początkowo byłam sceptyczna, ale ostrość kiszonki idealnie pasuje do subtelnej słodyczy jesiennego warzywa. Tego trzeba spróbować.

Składniki:

  • 600 g bulionu warzywnego
  • 650 g dyni hokkaido
  • 150 g kimchi
  • 250 g mączystych ziemniaków
  • 2 średnie cebule
  • 40 ml oleju rzepakowego
  • sól i pieprz w ilości do smaku

Polecam kupić dobrej jakości kimchi, najlepiej w sklepie typu kuchnie świata czy na azjatyckim markecie. Zrobienie go w domu jest możliwe, ale czasochłonne. Instrukcja przygotowania zupy jest na szczęście prostsza. Znajdziecie ją w dalszej części artykułu.

Kroję dynię na zupę.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube SmakowiteDania
Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy

Jak zrobić pyszną zupę z dyni? Dodajcie kimchi

Zaczynam od posiekania cebuli i zeszklenia jej na dobrze rozgrzanym oleju. Wrzucam pokrojoną w drobną kostkę dynię ze skórką oraz obrane i rozdrobnione ziemniaki.

Smażę około 6 minut. Wlewam bulion i gotuję przez kwadrans, po czym wrzucam kimchi. Kontynuuję przyrządzanie , a po kolejnych 10 minutach miksuję na gładki krem.

Jak podawać zupę z dyni?

Świetnym dodatkiem do dania są prażone pestki dyni oraz dyniowy olej. Bez nich nie smakuje aż tak dobrze, więc warto się w nie zaopatrzyć. Pestki przydadzą się także do zrobienia pesto.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na podanie dyni. Oprócz pysznej zupy polecamy smakowity sernik z jej udziałem — wprost rozpływa się w ustach. Spróbujcie też koniecznie dyni marynowanej — pasuje do wielu sałatek.

Zupa z dyni jest pyszna (2).jpg
Screen z filmu na kanale YouTube SmakowiteDania
Zapomnij o grzybach. Do pierogów z kapustą jeszcze lepiej pasuje inny dodatek
Wlewam colę do mąki. Po chwili mam jeden z największych przysmaków
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy