Muffinki z białą czekoladą
https://pixabay.com/pl/

Muffinki z białą czekoladą

Popularność muffinek wynika z prostoty ich wykonania oraz możliwości przygotowania z różnorodnych składników. W zależności od składu muffinki mogą odgrywać rolę typowego słodkiego deseru, jak i zbilansowanego posiłki. Muffinki z białą czekoladą to zdecydowanie opcja deserowa. W smaku są bardzo maślane i waniliowe, do tego rozpływające się kawałki czekolady – brzmi jak idealny dodatek do delektowania się przy kubku dobrej kawy lub herbaty.

MUFFINKI Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Składniki na 8-10 babeczek:
– 150 ml mleka (2/3 szklanki)
– 150 g masła (3/4 kostki)
– 75 g białej czekolady (3/4 tabliczki)
– 200 g mąki pszennej (1 ½ szklanki)
– 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
– 100 g cukru (1/2 szkl.)
– 1 łyżka cukru waniliowego
– szczypta soli
– 2 jajka.

Sposób przygotowania:
1. Mleko wlać do rondelka, dodać pokrojone w kostkę masło i podgrzewać na wolnym ogniu, aż masło całkowicie rozpuści się. Odstawić do wystudzenia.
2. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier zwykły i waniliowy, proszek do pieczenia, szczyptę soli, czekoladą posiekaną na małe kawałki, a następnie wymieszać.
3. Do przestudzonego mleka dodać roztrzepane jajka.
4. Mokrą miksturę sporządzoną z mleka i jajek dodać do mieszanki suchych składników. Całość dokładnie wmieszać.
5. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Każdą napełnić ciastem do ¾ wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C i piec 25-30 minut, aż wierzch wyrośniętych babeczek zarumieni się, a środek ciasta (po nakłuciu patyczkiem) będzie suchy.

Wskazówki:
– Jeśli wolimy gładkie ciasto (bez czekoladowych grudek), możemy czekoladę rozpuścić wraz z masłem w mleku.
– Aby przełamać słodycz muffinek, można dodać do nich maliny lub nadziać niskosłodzonym dżemem (np. wiśniowym, malinowych lub truskawkowym).
– Osoby, które unikają masła, mogą zastąpić je olejem roślinnym o neutralnym smaku (do wypieków będzie nadawał się olej najlepiej rafinowany olej rzepakowy, słonecznikowy, ryżowy lub z pestek winogron).
– Dla podniesienia wartości odżywczej wypieku część mąki możemy zastąpić płatkami owsianymi.

MUFFINKI OWSIANE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I MALINAMI

Składniki na 8-10 babeczek:
– 150 ml mleka (2/3 szklanki)
– 120 ml oleju roślinnego (1/2 szkl.)
– 75 g białej czekolady (3/4 tabliczki)
– 140 g mąki pszennej (1 szklanki)
– 50 g drobnych płatków owsianych (½ szklanki)
– 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
– 100 g cukru brązowego (1/2 szkl.)
– 1 łyżka cukru waniliowego
– szczypta soli
– 2 jajka
– 150 g malin świeżych lub mrożonych (1 szkl.).

Sposób przygotowania:
1. W misce wymieszać mokre składniki ciasta – mleko, olej oraz jajka.
2. W drugiej, większej misce wymieszać składniki suche – mąkę, płatki owsiane, cukier brązowy i waniliowy, proszek do pieczenia, szczyptę soli oraz czekoladą posiekaną na drobne kawałki. Całość wymieszać.
3. Mokre składniki połączyć z suchą mieszanką, dokładnie mieszając. Na koniec delikatnie wmieszać w ciasto maliny.
4. Masą wypełnić do ¾ wysokości papilotki do muffinek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C i piec 25-30 minut, aż babeczki zarumienią się, a środek będzie suchy.

Następny artykuł