Muffinki z białą czekoladą
MUFFINKI Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ
Składniki na 8-10 babeczek:– 150 ml mleka (2/3 szklanki)– 150 g masła (3/4 kostki)– 75 g białej czekolady (3/4 tabliczki)– 200 g mąki pszennej (1 ½ szklanki)– 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia– 100 g cukru (1/2 szkl.)– 1 łyżka cukru waniliowego– szczypta soli– 2 jajka.
Sposób przygotowania:1. Mleko wlać do rondelka, dodać pokrojone w kostkę masło i podgrzewać na wolnym ogniu, aż masło całkowicie rozpuści się. Odstawić do wystudzenia.2. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier zwykły i waniliowy, proszek do pieczenia, szczyptę soli, czekoladą posiekaną na małe kawałki, a następnie wymieszać.3. Do przestudzonego mleka dodać roztrzepane jajka.4. Mokrą miksturę sporządzoną z mleka i jajek dodać do mieszanki suchych składników. Całość dokładnie wmieszać.5. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Każdą napełnić ciastem do ¾ wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C i piec 25-30 minut, aż wierzch wyrośniętych babeczek zarumieni się, a środek ciasta (po nakłuciu patyczkiem) będzie suchy.
Wskazówki:– Jeśli wolimy gładkie ciasto (bez czekoladowych grudek), możemy czekoladę rozpuścić wraz z masłem w mleku.– Aby przełamać słodycz muffinek, można dodać do nich maliny lub nadziać niskosłodzonym dżemem (np. wiśniowym, malinowych lub truskawkowym).– Osoby, które unikają masła, mogą zastąpić je olejem roślinnym o neutralnym smaku (do wypieków będzie nadawał się olej najlepiej rafinowany olej rzepakowy, słonecznikowy, ryżowy lub z pestek winogron).– Dla podniesienia wartości odżywczej wypieku część mąki możemy zastąpić płatkami owsianymi.
MUFFINKI OWSIANE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I MALINAMI
Składniki na 8-10 babeczek:– 150 ml mleka (2/3 szklanki)– 120 ml oleju roślinnego (1/2 szkl.)– 75 g białej czekolady (3/4 tabliczki)– 140 g mąki pszennej (1 szklanki)– 50 g drobnych płatków owsianych (½ szklanki)– 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia– 100 g cukru brązowego (1/2 szkl.)– 1 łyżka cukru waniliowego– szczypta soli– 2 jajka– 150 g malin świeżych lub mrożonych (1 szkl.).
Sposób przygotowania:1. W misce wymieszać mokre składniki ciasta – mleko, olej oraz jajka.2. W drugiej, większej misce wymieszać składniki suche – mąkę, płatki owsiane, cukier brązowy i waniliowy, proszek do pieczenia, szczyptę soli oraz czekoladą posiekaną na drobne kawałki. Całość wymieszać.3. Mokre składniki połączyć z suchą mieszanką, dokładnie mieszając. Na koniec delikatnie wmieszać w ciasto maliny.4. Masą wypełnić do ¾ wysokości papilotki do muffinek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C i piec 25-30 minut, aż babeczki zarumienią się, a środek będzie suchy.