Smakosze.pl Przepisy Na święta zrobię alpejskie pierniczki. Miękkie, delikatne i z pyszną niespodzianką
Fot. Shutterstock/Larysa Shcherbyna

Na święta zrobię alpejskie pierniczki. Miękkie, delikatne i z pyszną niespodzianką

20 grudnia 2024

Oto przepis na pierniki inne niż te, które spotykamy zazwyczaj. Nadziewane ciasteczka domowej roboty sprawdzą się świetnie na świątecznym stole. Wyglądają jak kupne pierniczki, ale mają pewny skład i znacznie wyższą jakość.

Pierniczki alpejskie

Pierniki to mocno zakorzeniona świąteczna tradycja, ale jest tak nie tylko w Polsce. Zima to czas rozgrzewających, korzennych potraw . W świecie anglosaskim na pierniki mówi się gingerbread , czyli chlebek imbirowy. Pokazuje to, jak różne oblicza może mieć piernikowy deser .

W tym wydaniu pierniczki alpejskie mają tylko lekki posmak imbiru, za to więcej aromatów korzennych i ziołowych . Dodatek kakao pogłębia ich smak. A marmolada w środku jest miłą niespodzianką.

wykrawanie pierniczków
fot. Canva
Dodaj do bulionu, a później wrzuć grzyby. Wigilijna zupa siostry Anastazji nie ma sobie równych

Lukrowane pierniki

Takie pierniki doskonale prezentują się z lukrem. Można jednak, dla ułatwienia, posypać je tylko cukrem pudrem. Można też zmienić dekorowanie pierniczków w świąteczną zabawę dla całej rodziny. Tak czy inaczej – w smaku będą wyborne.

Składniki

  • 140 g płynnego miodu
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 2 jajka
  • 80 g cukru
  • 70 g masła
  • 1 płaska łyżka przyprawy do pierników
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki imbiru
  • 30 ml śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Marmolada do faszerowania
  • Cukier puder (ok. ¾ szklanki) na lukier

Pierniczki na Wigilię i święta

Miód wlewamy do garnka. Dodajemy przyprawy, mieszamy i zagotowujemy na wolnym ogniu . Dodajemy masło i na minimalnym ogniu, ciągle mieszamy do rozpuszczenia go. Kiedy składniki będą połączone, odstawiamy masę do przestudzenia.

W misce mieszamy śmietanę z proszkiem do pieczenia. Jajka rozdzielamy na żółtka i białka, te ostatnie ubijamy z cukrem na sztywną masę. Następnie wmiksowujemy w nią żółtka.

Mąkę z kakao przesiewamy do dużej miski. Dodajemy mleko z masłem z rondelka oraz śmietanę (która powinna była nieco podrosnąć pod wpływem proszku do pieczenia). Dodajemy ubite jajka, szczyptę soli i mieszamy na jednolite ciasto. Powinno być gęste i kleiste.

Ciasto owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na noc. Tak zagęszczone ciasto dzielimy na dwie porcje. Na podsypanym mąką blacie wyrabiamy i rozwałkowujemy porcje ciasta przykryte papierem do pieczenia.

Na jednym z placków rozkładamy w pewnych odstępach nadzienie z marmolady. Przykrywamy drugim plackiem. Wokół wypukłości marmolady dociskamy i foremką wykrawamy ciastka.

Pierniczki układamy na blasze i wstawiamy na ok. 12 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Po przestudzeniu przygotowujemy lukier z wody lub soku cytrusowego z cukrem pudrem i dekorujemy pierniczki.

Wypróbuj też porady dotyczące kupowania jajek i smażenia ryby na Wigilię .

dziecko wykrawa pierniczki
fot. Canva
Zapomniane mięso lepsze niż schab i indyk. Podaj na świąteczny obiad, zachwyty gwarantowane
W tym roku podam ją na Sylwestra. Sałatka „słonecznik” jest lepsza niż gyros
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy