Smakosze.pl Przepisy Nacieram mięso przyprawami i wstawiam do piekarnika. Zyskuję pyszną wędlinę, ta kupna może się schować
Screen z filmu na kanale YouTube Swojskie jedzonko

Nacieram mięso przyprawami i wstawiam do piekarnika. Zyskuję pyszną wędlinę, ta kupna może się schować

25 września 2023

Domowa wędlina będzie lepsza niż kupione w sklepie wyroby. Zwłaszcza te paczkowane są często pełne zbędnych dodatków. Lepiej z nich zrezygnować, jeśli pyszny dodatek do kanapek można zrobić samodzielnie. Wystarczy kilka przypraw i czas.

Domowa wędlina lepsza niż ze sklepu

Moja rodzina niestety lubi wędlinę. Żeby więc jedli, choć odrobinę zdrowsze produkty, co jakiś czas przygotowuję ja w domu. Na szczęście, choć wymaga to trochę czasu, nie jest bardzo skomplikowane. Polecam spróbować - u nas szybko znika, a jak nawet poleży, to się nie psuje.

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki bez kości
  • 1 litr wody
  • 2 łyżki soli + szczypta do pasty
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 1 płaska łyżka suszonej cebuli
  • 1 łyżka majeranku
  • solidna szczypta pieprz
  • 40 ml oleju rzepakowego + do smażenia

Składników nie ma wiele, a przygotowanie będzie szybkie. Przyda nam się jednak pewna doza cierpliwości. Dlaczego? Wyjaśnienie znajdziecie w opisie wykonania dostępnym w dalszej części artykułu.

Karkówkę na wędlinę trzeba obsmażyć.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Swojskie jedzonko
Odkąd poznałam ten przepis, nie robię już zwykłych schabowych. Kotlety słoneczne biją je na głowę

Jak zrobić domową wędlinę? Przepis jest bardzo prosty

Zaczynam od przygotowania solanki i zanurzenia w niej karkówki. W tym celu w dużej misce łączę wodę z solą - na każdy litr potrzebuję 2 łyżek przyprawy. Do płynu wkładam mięso i zakrywam naczynie folią spożywczą.

Odstawiam na 24 godziny, najlepiej do lodówki. Po tym czasie karkówkę wyjmuję z zalewy, osuszam, ocieplam i nacieram pastą przygotowaną z przypraw połączonych z olejem. Następnie obsmażam z każdej strony na dobrze rozgrzanym oleju - krótko, bo zależy mi jedynie, aby pory mięsa zamknęły się.

Teraz przenoszę karkówkę do rękawa wraz z resztkami paty przyprawowej. Zamykam go i wkładam do rozgrzanego do temperatury 150 stopni Celsjusza piekarnika. Przyrządzam przez 3 godziny z włączonym termoobiegiem.

Jak podać wędlinę z karczku?

Wyrób po wyjęciu z pieca trzeba ostudzić. Wtedy będzie się ładnie kroił na cienkie plastry, wręcz idealne do pieczywa z dodatkiem świeżych warzyw. Możecie jednak zjeść tę karkówkę na obiad. Wtedy jeszcze ciepłą pokrójcie ją na grubsze plastry i podajcie z ulubionymi dodatkami.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na dodatki do kanapek. Zamiast domowej wędliny możecie posmarować pieczywo fasolową pastą przypominającą smalec .

Dobre będzie też masło orzechowe z dżemem. Osobiście uwielbiam to połączenie, a krem z orzechów zrobiony samodzielnie jest znacznie tańszy niż gotowce ze sklepu .

Domowa wędlina z rękawa.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Swojskie jedzonko
Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy
Żadne ziemniaki i cukinia. Makłowicz robi placki z zupełnie innego składnika
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy