Odkąd poznałam ten przepis, nie robię już zwykłych schabowych. Kotlety słoneczne biją je na głowę
Kotlety schabowe często gościły w moim jadłospisie. Jednak teraz przygotowuję na obiad kotlety słoneczne. Mają złocistą panierkę, którą robiło się w czasach PRL z kilku składników. Polecam przepis na smaczne kotlety słoneczne.
Kotlety słoneczne, czyli obiad z PRL
Czy lubicie kotlety schabowe? Ponoć to danie niezwykle często gości na stołach Polaków. U mnie w domu też dość często je robiłam. Jednak dotarłam do przepisu z czasów PRL. Teraz przygotowuję już tylko kotlety słoneczne.
Czy różni się to danie od tak lubianych kotletów schabowych? Panierka nie jest zrobiona z bułki tartej, ale z mieszanki innych produktów. Wszystko, dlatego, że w czasach PRL nie zawsze można było kupić bułki tartej. Polecam przepis na wyborne kotlety słoneczne w złocistej panierce.
Wlewam colę do mąki. Po chwili mam jeden z największych przysmakówJak zrobić kotlety słoneczne?
Składniki:
- 4 plastry schabu
- 2 jajka na każdy plaster schabu
- 1 łyżka mąki
- sól
- pieprz
Schab delikatnie rozbijamy i nacinamy, żeby nam się nie powywijał podczas smażenia. Doprawiamy mięso solą i pieprzem. Teraz robimy ciasto, w którym będziemy panierować plastry schabu.
Do miski wbijamy jajko, dodajemy jajka, mąkę, sól i dobrze mieszamy, żeby nie było grudek. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wlewamy odrobinę ciasta na patelnię i panierujemy plaster schabu w cieście. Resztę ciasta wylewamy na kotleta na patelni. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor.
Schab w cieście, czyli kotlet słoneczny
Na każdy plaster schabu potrzebujemy panierkę z dwóch jajek, mąki i soli. Danie przypomina trochę schabowego w omlecie, ale jest bardzo smaczne. Kotlety słoneczne są smaczną alternatywą dla tradycyjnych kotletów mielonych. Można przygotować je w prosty sposób.
To nieco zapomniane z czasów PRL będzie smakować całej rodzinie. U mnie w domu stało się prawdziwym kulinarnym przebojem. Teraz zamiast schabowych robię kotlety słoneczne. Złocista panierka prezentuje się świetnie i jeszcze lepiej smakuje. Pisaliśmy o kotletach mielonych od cioci Wandy. Podawaliśmy też przepis na inne kotlety z czasów PRL.
Źródło: YouTube/@homefoodkryger