Smakosze.pl Porady Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu
canva/Tonkovic, Getty Images Pro

Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu

16 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Z pewnością większość osób uważa, że ich umiejętności gotowania makaronu są zupełnie wystarczające. Okazuje się jednak, że wiele z nich popełnia bardzo popularne błędy. Jednym z nich jest dolewanie oleju do gotującej się wody.

Gotowanie makaronu wydaje się zajęciem banalnie prostym i w praktyce tak właśnie jest. Niestety na przestrzeni lat wypracowano wiele błędnych przyzwyczajeń, z którymi warto walczyć.

Każdemu z nas zależy w końcu, aby za każdym razem cieszyć się smacznym posiłkiem, któremu niczego nie brakuje. Niżej pokazujemy, jak gotować makaron, by zawsze wychodził idealnie.

Nie dolewaj oleju do wody z makaronem

Ta metoda jest bardzo popularna, ponieważ pomaga uchronić nitki makaronu przed sklejaniem się. Jest również kompletnie niewarta zachodu - wystarczy bowiem co jakiś czas zamieszać w garnku, a także gotować makaron w dużej ilości wody.

Dodatkowo olej na makaronie sprawia, że po nałożeniu na talerz sos nie przyczepia się do niego z taką łatwością. Jeśli więc chcesz, aby spaghetti było oblepione sosem, całkowicie wyklucz olej na tym etapie gotowania.

Zbyt mała ilość wody

Poruszyliśmy to zagadnienie powyżej, jednak warto je rozwinąć - to właśnie od niego zależy, czy makaron ugotuje się idealnie. Mnóstwo amatorów stara się gotować kluski w zbyt małej ilości wody.

Przyjmuje się, że na 100 g makaronu potrzeba 1 litra wody. Taka ilość daje pewność, że makaron ma miejsce na poruszanie się podczas gotowania, a także zmniejsza ryzyko sklejania praktycznie do minimum.

Nie pozbywaj się wody po makaronie

Osoby wylewające całą wodę po gotowaniu makaronu popełniają ogromny błąd. Podczas podgrzewania klusek, wydobywa się z nich duża ilość skrobi.

Za każdym razem należy dolać odrobinę tej wody do sosu - w taki sposób zagęszcza się go i nadaje znacznie więcej ciała. Ponadto nie należy polewać makaronu sosem, lecz wymieszać je razem w garnku.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak najlepiej podgrzewać żywność w mikrofalówce oraz czego unikać. Ten tekst zdradza, jak układać produkty w lodówce.

Gotowanie makaronu

Źródło zdjęcia: canva/elifesra, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: krytykakulinarna

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy