Smakosze.pl Porady Najgorszy dodatek do kawy. Przez niego tuczy i nie jest zdrowa
Fot. Canva/gyro

Najgorszy dodatek do kawy. Przez niego tuczy i nie jest zdrowa

8 sierpnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Poranek bez kawy? Niewyobrażalne, bo tylko ten napój wielu stawia na nogi. Okazuje się jednak, że nie każda jest zdrowa. Z jednym dodatkiem będzie szkodliwa i niezdrowa dla organizmu. Dowiedz się, czego unikać i jak zastąpić szkodliwy dodatek.

Kawa, czyli konieczność poranka

Nieznośny dźwięk budzika, który zawsze dzwoni nie w porę i zapach świeżo parzonej kawy, tworzy poranek każdego z nas. Bez tego gorącego napoju nie wyobrażamy sobie dnia, a w dodatku pobudza nas i dostarcza niezbędnej energii. Kawa sama w sobie jest również zdrowa, ponieważ obniża ryzyko chórób serca, miażdżycy oraz reguluje poziom cukru we krwi.

Okazuje się jednak, że nie każda może taka być. Jeden lubiany przez Polaków dodatek do kawy sprawi, że będzie niezdrowa. O tym, czego nie dodawać i czym go ewentualnie zastąpić, dowiesz się z dalszej części tekstu.

k a w a.jpg
Fot. Canva/zabgoe2525
Deklasuje pomidorową i ogórkową, a Polacy nigdy o niej nie słyszeli. Zupa na medal

Śmietanka do kawy najgorsza

Smak czarnej, gorzkiej kawy dla wielu jest nie do zniesienia. Zabielają ją więc śmietanką. Nie jest to jednak dobry wybór. Gotowy produkt zawiera mnóstwo cukru, syropu glukozowego i masę sztucznych aromatów. Taki produkt negatywnie wpływa na układ trawienny, a w dodatku prowadzi do nadwagi. Dlatego pod żadnym pozorem nie powinno się go dodawać do kawy, szczególnie że można zastąpić śmietankę zdrowszymi dodatkami.

Co dodawać do kawy?

Zdrowych dodatków do kawy jest całkiem sporo. Jednym z najpopularniejszych jest mleko. Produkt popularny, tani, a w dodatku świetnie łączy się z kawą. Jeżeli chcesz nieco poprawić i dosłodzić smak napoju, do spienionego mleka dodaj odrobinę kakao. Przygotujesz w ten sposób cappuccino, a przy okazji zyskasz wyborny smak kawy.

Jeżeli kawa jest dla ciebie zbyt mocna, a nie chcesz jej zabielać mlekiem, wlej odrobinę wody. Nieco ją osłabisz, ale smak pozostanie ten sam. Koniecznie wypróbuj, któryś z dodatków i już nigdy nie użyjesz śmietanki.

ka wa.jpg
Fot. Canva/Photo-Dave
Pysznie kruche i delikatne schabowe potrafi zrobić tylko moja mama. Ma 1 patent
Pakując mięso do słoików stosuję 1 zasadę. Domowa tyrolska wychodzi jak marzenie
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy