Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Deklasuje pomidorową i ogórkową, a Polacy nigdy o niej nie słyszeli. Zupa na medal
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 08.08.2024 19:19

Deklasuje pomidorową i ogórkową, a Polacy nigdy o niej nie słyszeli. Zupa na medal

zupa
Na foto: Fot. YouTube/Allrecipes

Polacy kochają zupy. Zajadają się rosołem, ogórkową, a nie mają pojęcia, że istnieje zupa lepsza od pomidorowej. Dowiedz się, jak ją zrobić i ugotuj ją nawet dzisiaj. Przepis jest nieskomplikowany, a przygotowanie zajmuje chwilę. Rodzina w tym smaku zakocha się od razu.

Zupa lepsza od pomidorowej

Najpopularniejszymi, a zarazem ulubionymi zupami Polaków są rosół, ogórkowa i pomidorowa. Ich smak zna każdy z nas, a nikt nie ma pojęcia, że istnieje zupa cytrynowa. Pochodzi z Grecji, a smakiem zachwyci również Polaków.

Koniecznie musisz przygotować ją dla swojej rodziny, bo to ciekawa alternatywa na obiad, a w dodatku od razu ją pokochają. Z przepisem, który poznasz w dalszej części artykułu, ugotujesz ją w łatwy sposób. Nie zastanawiaj się dłużej, tylko przygotuj ją nawet dzisiaj.

cytryny.jpg
Fot. Canva/Hans
Pysznie kruche i delikatne schabowe potrafi zrobić tylko moja mama. Ma 1 patent

Cytryna do zupy

Cytryna jest owocem, który ma wiele zastosowań i możemy użyć go do wielu dań. Nie jest jednak składnikiem, o którym myślimy, żeby przygotować z niego zupę. Okazuje się jednak, że jest to możliwe, bo robią to na przykład Grecy. Aby dało się to zrobić i aby zupa była smaczna, potrzebne są także inne składniki. Poznasz je wszystkie, kiedy sprawdzisz listę poniżej. Nie pomijaj żadnego produktu, bo wszystkie są istotne.

Składniki:

  • 2 l rosołu lub bulionu
  • 2 cytryny
  • 50 ml soku z cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 4 listki laurowe
  • 2 marchewki
  • oliwa
  • 150 g makaronu orzo
  • pieprz
  • sól

Zupa cytrynowa - przepis

Marchewkę obierz, a następnie razem z selerem umyj. Pokrój je w drobną kostkę. Do garnka wlej oliwę, rozgrzej ją i podsmaż warzywa. Gdy się zarumienią, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.

Całość przypraw pieprzem i solą. Włóż liście laurowe, a całość wymieszaj i podsmaż przez 4 minuty. Wlej bulion i wsyp makaron. Gotuj na średnim ogniu, aż do momentu, kiedy makaron zmięknie.

Oddziel białka od żółtek. Żółtka roztrzep i wymieszaj z sokiem z cytryny. Wlej je stopniowo do zupy i wymieszaj. Dodaj plastry cytryny oraz posiekaną natkę pietruszki i gotowe.

zupa cytryn.jpg
Fot. Canva/Candince Bell