Smakosze.pl Przepisy Najlepsza mizeria z ogórków kiszonych. Idealny dodatek do obiadu
canva/Darius Dzinnik

Najlepsza mizeria z ogórków kiszonych. Idealny dodatek do obiadu

22 lipca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Zapraszamy was na najlepszą mizerię z ogórków kiszonych. Będzie ona idealnym dodatkiem do obiadu, a zwłaszcza do mięsnych dań. Dzięki temu, że nie jest zrobiona ze świeżych ogórków, tylko z kiszonych, jest pełna smaku i o wiele lżejsza dla żołądka.

Klasyczną mizerię robi się ze świeżych ogórków. Po obraniu ogórki kroi się w cienkie plasterki, oprósza solą i pieprzem, a na końcu miesza ze śmietaną. Oczywiście jest to przepis podstawowy, bo niektórzy dodają też do mizerii szczyptę cukru czy odrobinę octu, posypują ją koperkiem, a śmietanę zastępują jogurtem naturalnym. A wiecie, że w podobny sposób można zrobić mizerię z kiszonych ogórków?

Jak smakuje mizeria z kiszonych ogórków? Ma pełniejszy smak, bo ogórki są kwaśne. Nie trzeba więc już zakwaszać sałatki octem czy sokiem z cytryny. Jest też lżej strawna, ponieważ ogórki kiszone są łagodne dla żołądka, a dodatkowo korzystnie wpływają na przewód pokarmowy. Także naprawdę warto zainteresować się tą wersją mizerii.

Przepis na mizerię z kiszonych ogórków

Składniki:

  • 5-6 ogórków kiszonych

  • mała cebulka

  • koperek

  • 4-5 łyżek jogurtu naturalnego

  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie mizerii z kiszonych ogórków

Ogórki pokrój w cienkie plasterki, umieść w salaterce. Cebulkę obierz, przekrój na pół, pokrój w talarki lub w kostkę. Dodaj do ogórków.

Koperek opłucz, osusz, posiekaj, wsyp do salaterki. Do mizerii dodaj też jogurt naturalny, całość wymieszaj.

Mizerię dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dodatek soli może być jednak zbędny, o ogórki kiszone zawierają sól.

Wskazówka:

Zamiast koperku do mizerii z kiszonych ogórków możesz dodać posiekaną natkę pietruszki. Też bardzo dobrze pasuje do tej sałatki.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na słodko-kwaśną mizerię , a także na mizerię bez nabiału .

ogórki kiszone
canva/bit245

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy