Najlepsza surówka z porów - prośby o dokładkę gwarantowane
Surówka z pora jest prostym w przygotowaniu i niebagatelnym dodatkiem do każdego obiadu. Podajcie to pyszne warzywo z odrobiną majonezu, a będzie rozpływało się w ustach. Ostrość pora zbalansuje dodatek jabłka i kapusty. Będzie naprawdę pysznie.
Pory przydają się nie tylko do przygotowania bulionu. To pyszne warzywo z powodzeniem sprawdzi się jako składnik smacznej zupy czy podstawa wybornej surówki. Dodajcie do niego jabłka, kapustę i odrobinę majonezu, a zachwyci was smakiem. Najlepiej, gdy sięgniecie po domowy sos jajeczny . Jeśli użyjecie wariantu roślinnego, surówka będzie wegańska.
Przepis na prostą i smaczną surówkę z pora
Składniki:
-
1 średni por
-
2 nieduże jabłka
-
kawałek białej kapusty
-
4 łyżki majonezu
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Pora obieramy z wierzchnich liści i odcinamy korzenie. Przekrawamy go wzdłuż i wszerz. Tak podzielone warzywo umieszczamy w misce z zimną wodą i dokładnie płuczemy.
Następnie kroimy go w bardzo drobną kostkę lub w paski. Kapustę szatkujemy, a jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do większej miski wkładamy pora i kapustę.
Ugniatamy je przez chwilę, aby stały się delikatniejsze. Solimy , a następnie dodajemy jabłka i majonez. Doprawiamy do smaku. Podajemy wraz z kotletami schabowymi i ziemniakami w mundurkach.
Wskazówka: Zewnętrzne liście pora umyjcie i zachowajcie do przyrządzenia bulionu. Możecie je zamrozić.
Źródło zdjęcia: canva/bhofack2
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: olgasmile