Smakosze.pl Przepisy Najlepsza surówka z porów - prośby o dokładkę gwarantowane
canva/Jaromila

Najlepsza surówka z porów - prośby o dokładkę gwarantowane

1 stycznia 2022

Surówka z pora jest prostym w przygotowaniu i niebagatelnym dodatkiem do każdego obiadu. Podajcie to pyszne warzywo z odrobiną majonezu, a będzie rozpływało się w ustach. Ostrość pora zbalansuje dodatek jabłka i kapusty. Będzie naprawdę pysznie.

Pory przydają się nie tylko do przygotowania bulionu. To pyszne warzywo z powodzeniem sprawdzi się jako składnik smacznej zupy czy podstawa wybornej surówki. Dodajcie do niego jabłka, kapustę i odrobinę majonezu, a zachwyci was smakiem. Najlepiej, gdy sięgniecie po domowy sos jajeczny . Jeśli użyjecie wariantu roślinnego, surówka będzie wegańska.

Przepis na prostą i smaczną surówkę z pora

Składniki:

  • 1 średni por

  • 2 nieduże jabłka

  • kawałek białej kapusty

  • 4 łyżki majonezu

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Pora obieramy z wierzchnich liści i odcinamy korzenie. Przekrawamy go wzdłuż i wszerz. Tak podzielone warzywo umieszczamy w misce z zimną wodą i dokładnie płuczemy.

Następnie kroimy go w bardzo drobną kostkę lub w paski. Kapustę szatkujemy, a jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do większej miski wkładamy pora i kapustę.

Ugniatamy je przez chwilę, aby stały się delikatniejsze. Solimy , a następnie dodajemy jabłka i majonez. Doprawiamy do smaku. Podajemy wraz z kotletami schabowymi i ziemniakami w mundurkach.

Wskazówka: Zewnętrzne liście pora umyjcie i zachowajcie do przyrządzenia bulionu. Możecie je zamrozić.

Por na blacie
Por doskonale smakuje w formie surówki

Źródło zdjęcia: canva/bhofack2

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: olgasmile

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy