Smakosze.pl Przepisy Najlepszy bigos zrobisz nawet bez kapusty. Nie uwierzysz, co jest głównym składnikiem
Fot. Shutterstock

Najlepszy bigos zrobisz nawet bez kapusty. Nie uwierzysz, co jest głównym składnikiem

21 lipca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Smaczny bigos przygotujesz bez grama kapusty. Poznaj przepis i zrób to uwielbiane danie z warzywem, na które akurat trwa sezon. Sposób jest łatwy, a smak przejdzie najśmielsze oczekiwania.

Bigos inny niż ten tradycyjny

Bigos to jedno ze sztandarowych dań kuchni polskiej. Cenimy go nie tylko za smak, ale i sytość. Dla wielu najważniejsza w tym daniu jest kapusta . Jak się jednak okazuje, można w zupełności pominąć ten składnik. A danie przygotujesz z zupełnie innego warzywa.

Taki pomysł może wydać się profanacją tradycyjnego bigosu. Jednakże, kiedy spróbujesz tego w nowej wersji, zachwycisz się nim od razu. Składnik oraz dokładny przepis poznasz w dalszej części artykułu.

tarcie cukio.jpg
Fot. Canva/pixelshot
Kroję pomidory i zalewam pierzynką. To idealna sałatka na lato

Bigos z zaskakującego składnika

Skoro kapusta nie będzie składnikiem bigosu, to co ją zastąpi? Doskonale nada się do tego cukinia. Zaskoczona? My też byliśmy, ale kiedy poznaliśmy przepis, postanowiliśmy od razu podzielić się nim razem z tobą. Obecnie trwa sezon na cukinię, więc to dobry powód, aby wykorzystać ten składnik właśnie teraz. Aby danie było udane, potrzebne są także inne produkty. O wszystkich dowiesz się, kiedy spojrzysz na listę poniżej.

Składniki:

  • 2 kg cukinii
  • 2 duże marchewki
  • 300 g pieczarek
  • 300 g kiełbasy
    4 duże cebule
  • 6 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mielonej papryki wędzonej
  • ½ łyżeczka mielonej papryki ostrej
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 łyżki oleju
  • pieprz
  • sól

Przepis na bigos z cukinii

Zacznij od pokrojenia kiełbasy w plastry. Następnie obierz cebulę i posiekaj ją w piórka. Do dużego garnka wlej olej i podsmaż nim kiełbasę razem z cebulą. Gdy warzywo zrobi się szkliste, zmniejsz ogień. Marchewki obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Pieczarki oczyść i pokrój w cienkie plasterki. Oba składniki wsyp do garnka, dodaj również obie mielone papryki. Całość dokładnie wymieszaj i dużo pod przykryciem przez parę minut.

Cukinie obierz. Połowę z niej zetrzyj, a drugą połowę pokrój w małą kostkę. Dodaj ją wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim do garnka. Naczynie przykryj i duś na małym ogniu przez 1 do 1,5 godziny. Gdy cukinia zmięknie, dodaj koncentrat pomidory oraz pieprz, sól. Wymieszaj i bigos z cukinii jest gotowy. Sprawdź

bigos cuki.jpg
Fot. Canva/rlat
Słoiki na przetwory jak za darmo. Wielka wyprzedaż Biedronki zacznie się jutro
Wypróbowałam przepis na pierogi z 1920 roku. Już nie wrócę do innych
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy