Najlepszy pod słońcem, tradycyjny kotlety schabowy krok po kroku
Kotlet schabowy polski, czy nie?
Choć mogłoby się wydawać, że kotlet schabowy to staropolskie danie prawda jest nieco inna. Cotoletta alla milanese podawano już w XII wieku w Lombardii, był to kawałek cielęciny z kością w panierce. Przez lata przepis na kotlet schabowy był zmieniany i modyfikowany. Obecnie najczęściej podawany jest bez kości, chociaż zdarzają się wyjątki. Bez dwóch zdań kotlet schabowy jest jednym z najbardziej tradycyjnych polskich dań. Wypróbuj nasz przepis na miękkie w środku mięso i chrupiącą panierkę z wierzchu – czyli idealny kotlet schabowy.
Do kotleta schabowego, różnych rzeczy potrzebujeszPrzede wszystkim, zadbaj o dobrą jakość mięsa, najlepiej dokonaj zakupu u lokalnego rzeźnika. Będąc w sklepie możesz poprosić o pokrojenie oraz rozbicie kotletów schabowych, aby po przyjściu do domu móc od razu przystąpić do smażenia.
Składniki:- 500 g schabu bez kości- 400 g bułki tartej- 2 jajka- 2 łyżki mąki- mleko- sól- pieprz- smalec do smażenia
Przygotowanie kotletów schabowych:
Mięso umyć i oczyścić z żyłek. Pokroić na około 4/5 plastrów średniej grubości. Tłuczkiem rozbić mięso na plastry.Do talerza lub miski nalać mleka, dodać sól oraz pieprz i namoczyć utłuczone kotlety, im dłużej tym lepiej.Kotlety wyjąć z mleka, osuszyć.
Na jednym talerzyku rozbić i roztrzepać lekko jajko, na kolejnym mąkę, a na trzecim bułkę tartą. Kotlety obtaczać najpierw w mące, następnie w jajku, a kolejno w bułce tartej.Na patelni rozgrzać smalec i smażyć na mnie kotlety po kolei lub dwa obok siebie do czasu, aż się przypieką, a następnie obrócić i poczekać do przyrumieniania. Następnie z powrotem smażyć pierwszą stronę około 3 minut i ponowić smażenie drugiej strony również przez około 3 minuty.
Usmażone kotlety układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby ociekły z tłuszczu.
Kotlety schabowe najlepiej podawać ciepłe z ugotowanym ziemniakami i mizerią lub ogórkami kiszonymi, bo czy może być coś lepszego, niż tradycyjny polski obiad?
Kotlet schabowy inaczej
Jeśli nie jesteś fanem panierek, możesz przygotować kotlet schabowy bez niej.Mięso przygotuj jak na tradycyjne kotlety schabowe, po namoczeniu w mleko osusz je i oprósz przyprawami typu; papryka mielona, zioła prowansalskie, czy oregano lub bazylia. Następnie na patelni rozgrzać smalec, kotlety opruszyć delikatnie mąką i smażyć na mocnym ogniu przez około 5 minut z każdej strony.
Dodatki do kotleta schabowego
Jeśli chcesz, aby twój kotlet schabowy był bogatszy w smaki, dodaj do zalewy mlecznej, więcej przypraw dobrze się sprawdzi ostra papryka mielona, czosnek lub cebula. Twoje kotlety schabowe będą wtedy bardziej aromatyczne. Nieważne jaki sposób wybierzesz twoje kotlety schabowe na pewno podbiją kubki smakowe wszystkich osób, które je zjedzą.