Smakosze.pl Przepisy Najlepszy przepis na smażony bób
Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Menu Dorotki

Najlepszy przepis na smażony bób

22 maja 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Bób jest klasycznym letnim warzywem strączkowym, którego zapach podczas gotowania rozchodzi się po tysiącach mieszkań i domów. Uwielbiamy łuskać gotowany starszy bób z łupin - jeśli ma się jednak dostęp do młodego bobu, ma się ogromne szczęście.

Dzięki delikatności nie trzeba go obierać ze skórki i można jeść bób w całości. Młody bób jest również znacznie słodszy i miększy od tego dostępnego pod koniec sezonu, dlatego warto wykorzystać okazję i udać się na targ, gdy tylko będzie wystawiony na sprzedaż.

Podsmażany bób z parmezanem

Podsmażany bób jest genialną letnią przekąską lub dodatkiem do obiadu, który świeżym smakiem wspaniale podkreśla główne danie. Trikiem do uzyskania o wiele lepszego aromatu i koncentracji smaków, jest dodanie niewielkiej ilości parmezanu.

Ser ten jest długo dojrzewający, bardzo słony i intensywny, a jego orzechowe nuty doskonale współgrają z orzeźwieniem płynącym z delikatnych fasolek bobu . Podając półmisek tego posiłku do stołu, sprawisz, że jego zawartość natychmiast zniknie w ustach głodnych współbiesiadników.

Na naszej stronie zamieściliśmy mnóstwo informacji kulinarnych, które mogą przypaść tobie do gustu. Przeczytaj ten artykuł , w którym pokazujemy przepis na sałatkę warzywną z pieczonych warzyw. W tym tekście zdradzamy najlepszą recepturę na pyszną kiszoną fasolkę szparagową ze słoika. Powyższy kadr pochodzi z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Menu Dorotki.

Źródło: Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Menu Dorotki

Przepis na smażony bób

Składniki:

  • 300 g młodego bobu

  • 1 średnia cebula

  • 2-3 ząbki czosnku

  • 2 łyżki masła

  • 1/2 pęczka natki pietruszki

  • sól morska

  • świeżo mielony kolorowy pieprz

  • 1 łyżka tartego parmezanu

Zacznij od wrzucenia bobu do osolonego wrzątku. Gotuj w nim fasolki od 5 do 10 minut, w zależności od poziomu twardości, jaki chcesz uzyskać. Następnie odcedź bób i przelej go zimną wodą. Jeśli masz młody bób, nie musisz obierać go z łupin.

Na patelni rozpuść masło. Cebulę posiekaj w jak najdrobniejszą kostkę i wrzuć ją do masła. Smaż przez 5 minut na średnim ogniu, aż cebula stanie się lekko przezroczysta. Dodaj do niej obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażaj 2 minuty.

Do patelni dodaj bób, pokrojoną natkę pietruszki i smaż przez kolejne 3 minuty. Mieszaj okazjonalnie, aby nic się nie przypaliło. Dopraw solą i pieprzem. Po wyłożeniu na talerz posyp bób łyżką tartego parmezanu . Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy