Najsmaczniejsze placki z cukinii. Banalny pomysł na obiad dla całej rodziny
Nie masz czasu na gotowanie dużego, solidnego posiłku? Mamy banalny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Przygotuj najsmaczniejsze placki z cukinii. Nie zajmie ci to dużo czasu, a wszyscy zachwycą się ich smakiem i lekkością. Najlepiej podaj placki ze śmietaną lub sosem czosnkowym. Placki warzywne są nie tylko proste do zrobienia, ale też całkiem zdrowe. Zawierają zwykle niedużo mąki, bo ich podstawę stanowią właśnie warzywa. Dzięki temu nie są zbyt kaloryczne, a do tego dostarczają cennego błonnika, witamin i soli mineralnych.
Do najpopularniejszych placków warzywnych należą te z ziemniaków. Jednak z innych warzyw też można przygotować smaczne placuszki. Dziś weźmiemy na warsztat cukinię — delikatną w smaku, soczystą i niskokaloryczną.
Przepis na placki z cukinii
Składniki:
-
3 średniej wielkości, młode cukinie
-
2 ząbki czosnku
-
1-2 łyżki posiekanego koperku
-
2 jajka
-
4-5 łyżek mąki pszennej
-
2 łyżki tartej bułki
-
sól, pieprz
-
olej do smażenia
Przygotowanie placków z cukinii
Cukinie umyj, wytrzyj, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do niej przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, a także posiekany koperek.
Dodaj też jajka, mąkę, tartą bułkę, trochę soli i pieprzu. Wymieszaj łyżką, by otrzymać w miarę jednolitą masę.
Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką kładź na nią porcje cukiniowej masy, rozpłaszcz je. Smaż po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane.
Placki zdejmij z patelni, ułóż je na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami, by usunąć nadmiar tłuszczu. Podawaj ze śmietaną lub sosem czosnkowym.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na placki z kukurydzy , a także na placki z kalarepy .
Źródło zdjęcia: canva/Angele J z Pexels
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Boska surówka z czerwonej kapusty i białej kapusty kiszonej. Kwaśny i chrupiący przysmak
-
Najprostsze ciasto drożdżowe Ewy Wachowicz bez wyrabiania. Nie ma łatwiejszego
-
Lekka i zdrowa wersja kremowej marchewki z groszkiem. Prosty przepis
Źródło: poprostupycha