Smakosze.pl Przepisy Najszybsza szarlotka świata z 3 składników. Ledwo zrobisz, a już zniknie z talerzy
canva/larik_malasha

Najszybsza szarlotka świata z 3 składników. Ledwo zrobisz, a już zniknie z talerzy

10 marca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Szarlotkę chętnie pieczemy, a jeszcze chętniej zjadamy. Dziś zdradzimy wam przepis na najszybszą szarlotkę świata z 3 składników. Ledwo ją zrobisz, a już zniknie z talerzy. Jednak nie ma zmartwienia, bo dosłownie za pół godziny możesz mieć gotową następną szarlotkę.

Szarlotka należy do kanonu polskich ciast. Uwielbiają ją wszyscy i mali i duzi. Zwykle piecze się ją na kruchym cieście, które trzeba wcześniej zagnieść. Jeśli jednak masz ochotę na błyskawiczną szarlotkę, wykorzystaj do jej przygotowania gotowe ciasto francuskie. Wystarczy ułożyć na nim jabłka i całość upiec. Prawda, że to bardzo proste?

Najszybsza szarlotka świata z 3 składników. Ledwo ją zrobisz, a już zniknie z talerzy

Składniki:

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego

  • 4-5 jabłek

  • mielony cynamon

Przygotowanie szarlotki

Ciasto francuskie przekrój na pół. Jedną część przełóż na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.

Jabłka umyj, obierz, każde przekrój na cztery części, usuń gniazda nasienne. Jabłka pokrój w plasterki, ułóż je na blacie ciasta znajdującym się na blasze.

Jabłka oprósz mielonym cynamonem i przykryj drugim płatem ciasta. Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. C i piecz ok. 30 minut.

Wskazówki:

  • Jeśli chcesz, możesz przygotować szarlotkę z jedną warstwą ciasta. Ułóż wtedy jabłka na całym blacie ciasta. Żeby jabłka zbytnio nie wyschły, oprósz je także cukrem.

  • Jabłka możesz też posypać cukrem, jeśli są dość kwaśne.

Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na pyszne szarlotki. Sprawdź, jak przygotować szarlotkę bez pieczenia , a także, jak zrobić klasyczną szarlotkę wg przepisu siostry Anastazji .

jabłka
jabłka

Źródło zdjęcia: canva/tanukiphoto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przepiski

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy