Najszybsza szarlotka świata z 3 składników. Ledwo zrobisz, a już zniknie z talerzy
Szarlotkę chętnie pieczemy, a jeszcze chętniej zjadamy. Dziś zdradzimy wam przepis na najszybszą szarlotkę świata z 3 składników. Ledwo ją zrobisz, a już zniknie z talerzy. Jednak nie ma zmartwienia, bo dosłownie za pół godziny możesz mieć gotową następną szarlotkę.
Szarlotka należy do kanonu polskich ciast. Uwielbiają ją wszyscy i mali i duzi. Zwykle piecze się ją na kruchym cieście, które trzeba wcześniej zagnieść. Jeśli jednak masz ochotę na błyskawiczną szarlotkę, wykorzystaj do jej przygotowania gotowe ciasto francuskie. Wystarczy ułożyć na nim jabłka i całość upiec. Prawda, że to bardzo proste?
Najszybsza szarlotka świata z 3 składników. Ledwo ją zrobisz, a już zniknie z talerzy
Składniki:
-
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
-
4-5 jabłek
-
mielony cynamon
Przygotowanie szarlotki
Ciasto francuskie przekrój na pół. Jedną część przełóż na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.
Jabłka umyj, obierz, każde przekrój na cztery części, usuń gniazda nasienne. Jabłka pokrój w plasterki, ułóż je na blacie ciasta znajdującym się na blasze.
Jabłka oprósz mielonym cynamonem i przykryj drugim płatem ciasta. Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. C i piecz ok. 30 minut.
Wskazówki:
-
Jeśli chcesz, możesz przygotować szarlotkę z jedną warstwą ciasta. Ułóż wtedy jabłka na całym blacie ciasta. Żeby jabłka zbytnio nie wyschły, oprósz je także cukrem.
-
Jabłka możesz też posypać cukrem, jeśli są dość kwaśne.
Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na pyszne szarlotki. Sprawdź, jak przygotować szarlotkę bez pieczenia , a także, jak zrobić klasyczną szarlotkę wg przepisu siostry Anastazji .
Źródło zdjęcia: canva/tanukiphoto
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
-
Jak usmażyć mrożony filet z ryby, żeby wyszedł chrupiący i nie rozpadł się na patelni?
-
Delikatny, lekki i przepyszny krupnik z dodatkiem ryżu. W końcu pokochają go nawet dzieci
-
Pierogi leniwe lepsze niż włoskie gnocchi. Sekretem jest dodatek pysznego sera
Źródło: przepiski