Smakosze.pl Przepisy Najszybsze na świecie placuszki z kukurydzy z puszki. Wyborne na obiad i kolację
canva/HandmadePictures

Najszybsze na świecie placuszki z kukurydzy z puszki. Wyborne na obiad i kolację

1 kwietnia 2022

Placki z twarogu zazwyczaj podajemy w słodkiej wersji. Jednak wytrawny specjał z dodatkiem kukurydzy z puszki będzie równie smaczny. Jeżeli tylko macie pod ręką porcje tego chrupiącego warzywa, spróbujcie koniecznie. Jeszcze nie raz je przyrządzicie. Możecie je równie dobrze podać na obiad jak i na kolację.

Placki z twarogu są sycącym smakołykiem, który zdecydowanie nie powinien być podawany tylko w słodkiej odsłonie. Dodając do sera różne warzywa, za każdym razem będziemy w stanie uzyskać nieco inną kompozycję.

Tym razem proponujemy wam wytrawne placki z kukurydzą z puszki. Przyrządzicie je ekspresowo i równie szybko znikną z waszych talerzy. Nic dziwnego — są naprawdę pyszną alternatywą dla specjału z ziemniaków czy racuchów na słono .

Przepis na doskonałe placki z kukurydzą

Składniki:

  • 200 g półtłustego twarogu

  • 1 nieduża puszka kukurydzy

  • 2 jaja

  • 1 duży ząbek czosnku

  • 1 łyżka mai pszennej (opcjonalnie)

  • kilka gałązek rozmarynu

  • szczypta kurkumy

  • 1/3 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

  • sól i pieprz w ilości

  • oliwa z oliwek do smażenia

  • 2 łyżki świeżych ziół np. koperku, kolendry lub natki pietruszka

Przygotowanie:

Na patelnię wlewamy oliwę w takiej ilości, by pokryła całe dno naczynia. Układamy na niej gałązki rozmarynu i rozgrzewamy. Kukurydzę odsączamy z zalewy na sicie i przenosimy ja do pojemnika blendera.

Łączymy ją z jajkami, posiekanym czosnkiem, twarogiem i przyprawami. Miksujemy na gładką masę. Jeżeli wyjdzie bardzo rzadka, wsypujemy mąkę. Przygotowane ciasto na placki mieszamy z posiekanymi ziołami.

Z patelni usuwamy rozmaryn i formujemy placki. Smażymy je, aż z obu stron będą rumiane. Podajemy na ciepło. Smacznego.

Wskazówka: jeśli nie mamy świeżego rozmarynu, możemy dodać suszoną przyprawę do masy. Warto jednak się w niego zaopatrzyć, bo sprawi, że placki będą naprawdę aromatyczne.

Kukurydza z puszki podkręci smak serowych placków
Kukurydza z puszki podkręci smak serowych placków

Źródło zdjęcia: canva/nito100 Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: wysmakowane

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy