Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Największe błędy podczas przygotowania ogórków małosolnych. Przez nie wychodzą niesmaczne

Największe błędy podczas przygotowania ogórków małosolnych. Przez nie wychodzą niesmaczne

Ogórki małosolne mają wielu zwolenników
canva/Tetiana_Chudovska

Ogórki małosolne potrafią zachwycić smakiem. Aby zawsze się udały, warto wystrzegać się błędów, przez które ich smak będzie daleki od pożądanego. Jednym z nich jest niedbałe układanie ich w słoiku, które utrudnia ich kiszenie. Sprawdźcie, czego jeszcze warto się unikać, przyrządzając specjał w domu.

Ogórki małosolne są proste w przygotowaniu. Wystarczy zwrócić uwagę na pięć detali, które mogą zadecydować o sukcesie. Będziecie zaskoczeni jak prosto wyeliminować potencjalne zagrożenia. Specjał już nigdy się nie zepsuje.

5 zasad istotnych podczas przygotowywania ogórków małosolnych

1. Wybierzcie właściwe ogórki

Nie wszystkie warzywa będą się nadawały do przygotowania rarytasu. Jeśli ich kolor będzie intensywny i bardzo równomierny istnieje szansa, że do ich uzyskania użyto zbyt dużo nawozu. To utrudni kiszenie. Ogórki nie mogą być też zbyt duże. Najlepiej wybierać jędrne egzemplarze średniej wielkości.

2. Odpowiednio ułóżcie warzywa w słoiku

Umieszczanie ogórków w dowolny sposób nie jest dobrym pomysłem. Między poszczególnymi warzywami powinna być zachowana wolna przestrzeń. Najlepiej ułożyć je pionowo i dopilnować, by wszystkie sztuki znalazły się pod wodą. Wtedy wzrasta szansa, że nic się nie zepsuje.

3. Dodajcie odpowiednią ilość przypraw

Do ogórków małosolnych obowiązkowo należy dodać koper — może być też suszony — chrzan oraz czosnek. Dwa ostatnie powinny być jak najbardziej świeże — wtedy wyrób się uda. Warto też wzbogacić mieszankę o liście dębu lub wiśni. Używajmy ich jednak ostrożnie — zbyt dużo garbników pochodzących z tych dodatków sprawi, że rarytas wyjdzie gorzki.

4. Zadbajcie o właściwe parametry wody do ogórków małosolnych

Woda użyta do zalania ogórków nie powinna być gorąca. W ten sposób pozbawimy warzywa części pożytecznych bakterii i witamin, jednocześnie przyspieszając proces kiszenia, a nie o to nam tutaj chodzi.

Zwróćmy też uwagę na to, czy nasza woda nie jest chlorowana. W takim płynie bakterie potrzebne do przeprowadzenie kiszenia nie będą mogły się namnażać i nie uzyskamy pożądanych efektów.

5. Unikajcie zbyt wysokiej temperatury

Warzywa podczas kiszenia nie mogą być ustawione w miejscu, gdzie będą narażone na ekspozycję na słońce. Szczególną uwagę na ten fakt należy zwrócić podczas upałów, kiedy chwila może wystarczyć, by rarytas się zepsuł. Pamiętajmy, że przerwania procesu kiszenia najłatwiej jest dokonać, wstawiając ogórki małosolne do lodówki.

Po przepisy na inne wyśmienite kiszonki zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. patent na pikantne ogórki po koreańsku, a także smakowite kiszone szparagi.

Ogórki małosolne są proste w przygotowaniu
canva/olegganko

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se