Największy błąd podczas suszenia grzybów. Nie zdziw się, jak spleśnieją
Wrzesień sprzyja grzybobraniu. Grzybiarze chętnie ruszają do lasów i szukają smacznych okazów, które potem można suszyć. Jednak, jak suszyć grzyby, by nie pleśniały? Podpowiadamy, jakich błędów unikać podczas suszenia grzybów.
Grzyby, które kuszą smakiem
Uwielbiamy zbierać grzyby , a potem się nimi zajadać. Gotujemy, smażymy i dusimy leśne okazy. Jednak grzyby też chętnie suszymy. Ten sposób konserwacji jest bardzo popularny. Suszonych grzybów używamy do sosów, bigosu, farszów i zup. Niestety zdarza się, że na suszonych grzybach czasem pojawia się pleśń.
Takie grzyby nie nadają się już do użycia. Oznacza to, że czas poświęcony na zbieranie grzybów, ich obróbkę poszedł na marne. Jak suszyć grzyby, by nie pleśniały? Okazuje się, że grzyby się psują w wyniku pewnego błędu, który zdarza się popełniać grzybiarzom. Wyjaśniamy, jakich błędów unikać podczas suszenia grzybów.
Najpierw kroimy arbuza. Potem kilka prostych kroków i mamy zniewalające danieJak suszyć grzyby? Tego błędu unikaj. Grzyby spleśnieją
Zanim zaczniemy suszyć grzyby, musimy je do tego przygotować. Zaczynamy od oczyszczenia grzybów. Pamiętajmy, że uszkodzone lub robaczywe okazy nie nadają się do suszenia. Bardzo ważne jest, by grzybów przed suszeniem nie namaczać. Musimy je tylko oczyścić, a nie płukać. Jeśli użyjemy wody, to grzyby będą pleśnieć. Leśne okazy czyścimy pędzelkiem.
Dlaczego pojawia się pleśń na grzybach? Właśnie przez namaczanie i nieodpowiednie przechowywanie. Muszą być trzymane w suchym i przewiewnym miejscu. Przestrzenie z wilgocią sprzyjają pleśnieniu grzybów. Do przechowywania grzybów nadają się papierowe torebki. Natomiast nigdy nie trzymajmy suszonych grzybów w plastikowych woreczkach.
W ten sposób nie przechowuj suszonych grzybów
Suszone grzyby najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Można użyć też słoików i wstawić je w miejsce, gdzie jest chłodno i ciemno. Najlepsza temperatura to 7-12 stopni Celsjusza. Grzyby można też włożyć w płócienne woreczki.
Wart pamiętać, by grzybów nie trzymać w słoikach, które mają ślady wilgoci. Lekko mokre sprawią, że suszone grzyby spleśnieją. Należy też zawsze wyparzać słoiki, do których później trafią suszone grzyby. Te sposoby sprawią, że suszone grzyby się nie zepsują. Pisaliśmy o tym, jak przygotować przysmak z czasów PRL-u. Polecaliśmy przepis na pyszną nadziewaną paprykę.
Źródło: gotowanie.onet.pl, genialne.pl, winiary.pl