Smakosze.pl Przepisy Naleśniki, które zachwycają puszystością. Z samych naturalnych składników
canva/Natalia Van Doninck

Naleśniki, które zachwycają puszystością. Z samych naturalnych składników

13 sierpnia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Polecamy naleśniki, które zachwycają puszystością. Są przygotowane z samych naturalnych składników. Nie zawierają żadnej chemii w postaci proszku do pieczenia czy sody oczyszczonej, co dla niektórych osób może mieć znaczenie. My spulchniamy je ubitymi na pianę białkami. Też tak spróbujcie.

Naleśniki to zwykle cienkie placki, które smarujemy dżemem, twarożkiem czy wytrawnym farszem. Jednak gdy zamarzą nam się grubsze i bardziej puszyste naleśniki, nie ma problemu, by je przygotować.

Co prawda większość osób dosypuje wtedy trochę proszku do pieczenia, jednak niektórym takie rozwiązanie nie bardzo odpowiada. Wyczuwają bowiem na języku ostrawy smak proszku. A rzeczywiście można otrzymać puszyste naleśniki tylko z naturalnych składników, a mianowicie dodając do nich pianę z białek.

Jak zrobić puszyste naleśniki?

Składniki:

  • 1 szklanka mąki

  • 2 jajka

  • szczypta soli

  • ok. 300 ml mleka

  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie puszystych naleśników z pianą z białek

Mąkę wsyp do miski. Dodaj żółtka, mleko i olej. Wymieszaj lub zmiksuj ciasto, by było gładkie bez grudek. Odstaw je na 15 minut.

Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodaj ją do ciasta na naleśniki i delikatnie wymieszaj łyżką lub szpatułką.

Rozgrzej patelnię do smażenia naleśników. Jeśli nie ma nieprzywieralnej powłoki, posmaruj ją odrobiną oleju.

Wylej porcję ciasta na naleśniki i równomiernie ją rozprowadź, wykonując patelnią koliste ruchy. Smaż naleśniki, aż zrumienią się z dwóch stron.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na naleśniki na majonezie , a także na naleśniki z dwóch składników .

piana z białek
canva/AlexPro9500

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy