Smakosze.pl
Pyszne i delikatne naleśniki na majonezie. Lepszych nie jadłeś

canva/Mariha-kitchen

Pyszne i delikatne naleśniki na majonezie. Lepszych nie jadłeś

30 Lipca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Zapomnij o wodzie gazowanej i mleku, jeszcze lepsze naleśniki przygotujesz na majonezie. Naleśniki są puszyste i bardzo delikatne, idealne na słodki obiad lub podwieczorek dla całej rodziny. Podaj je z ulubionymi dodatkami, będzie szybko i pysznie.

Naleśniki na majonezie są błyskawicznym daniem, przygotujemy je z kilku prostych składników, które z pewnością mamy w domu. Puszyste naleśniki możemy podać z przeróżnymi dodatkami, od cukru pudru, po dżemy, serki, owoce i sos czekoladowy.

Przepis na jajka sadzone inaczej

Jajka sadzone w grzance. Sprytny patent na przepyszne śniadanie

CZYTAJ DALEJ

Moim faworytem są naleśniki na majonezie podane z serkiem waniliowym i owocową konfiturą. Naleśniki smaruję serkiem i dżemem, następnie składam i podaję z owocami sezonowymi. Do naleśników doskonale sprawdzi się również słodki mus z truskawek lub malin.

Naleśniki smażmy na naprawdę niewielkiej ilości oleju, najlepiej na specjalnej patelni teflonowej, do której ciasto nie będzie przywierać. Jeśli wlejemy na patelnię dużo tłuszczu, naleśniki będą opite, tłuste, niesmaczne i ciężkostrawne.

Pyszne i delikatne naleśniki na majonezie, lepszych nie jadłeś

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej

  • 2 szklanki ciepłej wody

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • 2 jajka

  • 2 duże łyżki majonezu

  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

  • olej do smażenia

Jak zrobić naleśniki na majonezie? Będą gotowe błyskawicznie

Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia wsyp do miski, dodaj cukier wanilinowy, wbij jajka, wlej wodę i miksuj do połączenia wszystkich składników, następnie dodaj majonez i ponownie wymieszaj.

Przygotowane ciasto smaż na niewielkiej ilości oleju roślinnego na złoty kolor. Naleśniki przełóż na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu i podaj z ulubionymi dodatkami, osobiście polecam domowe przetwory, np. dżem z wiśni i konfiturę truskawkową, smacznego.

Naleśniki na majonezie

canva/Yana Gayvoronskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarneprzeboje



Tagi:

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Dodajesz mleko i cukier do kawy? Zapomnij. Jest znacznie lepszy patent. Padniesz z wrażenia

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i proszku do pieczenia. Wystarczy 1 uwielbiany produkt

Czytaj więcej >
świąteczny keks

Przepisy

Przepis na świąteczny keks. Proste ciasto na wyjątkowe okazje

Czytaj więcej >
gryczanka

Przepisy

Zapomnij o owsiance na śniadanie. Gryczanka bije ją na głowę

Czytaj więcej >

Przepisy

Elegancki karp pieczony w miodzie. Alternatywa dla smażonego i w galarecie

Czytaj więcej >

Przepisy

Domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Idealny na zimowe chłody

Czytaj więcej >