Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Dodajesz jajko do placków ziemniaczanych? Z innym składnikiem wyjdą bardziej chrupiące
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 05.11.2022 17:12

Dodajesz jajko do placków ziemniaczanych? Z innym składnikiem wyjdą bardziej chrupiące

placki ziemniaczane
Canva / pilcas

Uwielbiasz placki ziemniaczane, ale w swoim jadłospisie unikasz jajek? Na szczęście znamy rozwiązanie tego problemu. Kurze jajo możesz z łatwością zastąpić innymi produktami. Wśród nich znajdziesz olej, mąkę ziemniaczaną a także tajemniczą aquafabę.

Placki ziemniaczane są bardzo lubianą potrawą. Można przygotować je na słodko lub słono, zależnie od chęci i okoliczności. Tradycyjny przepis zawiera jednak nieco kontrowersyjny dodatek jajka. Na szczęście dzięki zamiennikom chrupiące złociste placuszki mogą cieszyć także osoby na diecie roślinnej lub te, które borykają się z alergią pokarmową.

Jaką rolę pełni jajko w plackach ziemniaczanych?

Jajko w plackach ziemniaczanych pełni rolę swego rodzaju łącznika pomiędzy składnikami i sprawia, że ciasto nie rozpada się podczas smażenia. Nie wszyscy jednak mogą ten produkt bez problemu spożywać. Przyjrzyjmy się wobec temu liście sprawdzonych zamienników.

Dodatek jajka do placków ziemniaczanych nie jest znaczący. W związku z tym zamiana go na inny składnik nie wpłynie znacząco na finalny smak potrawy. Niektóre alternatywne produkty mogą go wręcz ulepszyć.

Wśród alternatyw dla jajka w plackach ziemniaczanych znajdziemy takie, które zmieniają smak dania oraz te nie mające na niego żadnego wpływu. Produkt możesz wybrać więc zgodnie z własnymi preferencjami. Znajdź najlepszą metodę dla siebie.

Czym zastąpić jajko w plackach ziemniaczanych?

Prostym zamiennikiem w plackach ziemniaczanych będzie dodatek mąki ziemniaczanej. Każda łyżka mąki odpowiada jednemu jajku. W takich samych proporcjach jajko możesz zastąpić olejem. Ten produkt równie skutecznie zespoli ciasto na placki.

Jeśli chcesz wzbogacić swoje placki ziemniaczane o nowy smak, a równocześnie wyeliminować z przepisu jajko, zastąp je puree warzywnym. Ugotowane i zmiksowane warzywa idealnie spajają resztę składników, podbijając przy tym smak potrawy. Wybór warzyw zależny jest od smaku, który chcesz uzyskać w plackach ziemniaczanych. 1 jajko w przepisie odpowiada 1/4 szklanki puree.

Jeśli w swojej kuchni masz żelatyną lub siemię lniane, zamiennik jajka jest w zasięgu Twojej ręki. 1 łyżeczkę żelatyny lub 1 łyżkę siemienia wystarczy rozpuścić w wodzie i wymieszać z masą ziemniaczaną. Dzięki swojemu neutralnemu smakowi dodatki te pozostają niewyczuwalne w plackach.

Kolejnym sposobem jak zamienić jajko w plackach ziemniaczanych jest użycie aquafaby. Intrygująca nazwa to nic innego, jak określenie wody z ciecierzycy. Możesz użyć płynu po gotowaniu lub tego z puszki. 3 łyżki takiej wody to odpowiednik jednego jajka. Niezwykle chrupiące placki przygotujesz dzięki temu przepisowi. Smakowite placki z nietypowym dodatkiem zaprezentował Tomasz Strzelczyk.

Canva / peredniankina
Canva / peredniankina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: